Studieteknikk tips

Hvis du skal ha en stor/vanskelig prøve, er dette 10 tips du burde lese for å forstå stoffet lettere…

 

1. Presseskriving 

Ved presseskriving skal man skrive i et bestemt antall minutter om et bestemt tema. Med det gjør det litt lettere å komme i gang med de fleste oppgaver. Hvis du gjør dette, hjelper det deg å huske stoffet bedre, og finner ut hva du egentlig kan fra før av og hva du må øve mer på.

 

2. Forstå din egen studierytme

Du må finne ut hvilken tid på døgnet du jobber mest effektivt på, og om du liker å ha det stille eller mer urolig rundt deg mens du jobber. Hvis du vet om læringsstilen din, kan du jobbe bedre og få inn ny kunnskap og jobbe med det som du synes er litt vanskelig. Det er bedre å jobbe når du føler deg bra enn at du jobber i flere timer og er sliten og ikke klarer å følge med.

 

3. Start å arbeide med teksten tidlig 

Ikke vent lenge med å begynne, da blir du sliten og ikke klarer å konsentrere deg. Mange vil gjøre det på enklest mulig måte, og leser derfor bare en bok eller en artikkel. Det er bra å begynne med skriveprosessen tidlig, for da kan du jobbe med teksten din underveis. Da kan du se hva du mangler og hva du kan, og da kan man lese mer fokusert for å bli smartere.

 

4. Lag en fremdriftsplan

Jobb med store og små oppgaver som utfyller de kravene som kommer på prøven, altså må lese av pensum, innlevering av oppgaver eller bearbeiding av pensum. Om du har en god plan, får ikke for mye og ikke for lite å gjøre i noen perioder. Hvis du velger å ikke bruke hele planen, kommer ikke det til å gjøre noe særlig skade. Dessuten er det deilig å krysse av oppgaver som man har gjort, så man kan gå videre.

 

5. Formuler med egne ord

Det er viktig å skrive og lese med egne ord og med et språk du selv bruker, for da er det lettere å skjønne og at du husker bedre hva du har gjort.

 

6. Bli kjent med teksten 

Hvis du blir vandt til å jobbe med en tekst over tid, trener du opp evnen til å formulere og bearbeide fag tekster. Du får også trent det på å strukturere teksten, noe mange burde trene på.

 

7. Skriv deg tom 

I stede for å bli fort ferdig med en bok eller en tekst, er det lurt å stoppe mens du har litt mer arbeid igjen. Om du har igjen litt på et avsnitt, kapittel eller en tankerekke, er det  lettere å ikke å gjøre halvparten på en dag og resten på en annen dag, i stedet for å begynne på en helt ny oppgave. Dette er et veldig vanlig problem, spesielt for de som skal skrive vanskelige oppgaver. Folk sliter med å komme i gang med skrivingen på en ny del eller et nytt kapittel. Derfor er det bedre å gjøre det utover flere dager, enn å begynne på nytt hver dag.

 

8. Ikke vær redd for det du ikke kan

Mange studenter tror de kan altfor lite. De oppdager hvor mye kunnskap andre mennesker i samfunnet har, og får respekt for det. Man kan bli så slapp at man ikke orker å gjøre noen ting. Dette kan bli verre jo eldre studentene blir, og jo mer de kan. I stede burde man fokusere på å få ut den kunnskapen som finnes, og deretter jobbe/arbeide med denne. Dette er det læring handler mest om: Hvis du prøver å få en oversikt over all kunnskap som finnes, kan du ikke komme lenger. Fokuser på det du kan og hvordan du kan bruke det, isteden for å gjøre noe som du ikke kan og ikke får bruk for.

 

9. Søk smart på nettet

Er det noen ord eller navn du ikke forstår eller er usikker på, kan du bruke ordbøker eller leksikon på nettet for å få noen alternativer som er forståelige forklaringer på ord eller navn som kan være vanskelige. Store Norske leksikon og Wikipedia er noen bra nettsider å ha som et bokmerke, men Wikipedia kan man ikke helt stole på. Bibliotekene på de ulike studiestedene har ofte en felles side hvor du kan søke opp alle de forskjellige bibliotekene. Der kan du finne alt fra statistikk til speisalordbøker og tidligere oppgaver. De har også en masse elsktroniske tidsskrifter og bøker.

 

10. Ta deg fri! 

En god fremdriftsplan gir deg en god følelse til FUDS – Fritid Uten Dårlig Samvittighet. Det er viktig å ha mye FUDS for å holde deg motivert gjennom 3 eller 5 år med studier. Slik kan man ta seg fri med god samvittighet, også i eksamensinnspurten.

 

Så er det bare å pugge og gjøre så godt du kan til neste prøve/tentamen/eksamen 🙂

 

kilde: http://www.studenttorget.no

Laget av: Emilie og Rebekka

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service