I dag starter rettsaken mot regnskapsføreren i Auschwitz

Den 93 år gamle SS-soldaten er tiltalt for medvirkning på mer enn 300.000 drap i konsentrasjonsleiren Auschwitz under 2.verdenskrig. I dag starter rettsaken. 

Oskar Gröning (93) jobbet som vakt ved konsentrasjonsleiren Auschwitz fra 1942.  Rettsaken mot den 93 år gamle mannen startet i dag i den lille byen Lüneburg, nord i Tyskland.

Under rettsaken er det ventet at flere fra de overlevende fra Auschwitz vil være til stede, og for mange av de er det første gangen de setter sine føtter på tysk jord igjen etter andre verdenskrig.

Gröning har av tyske medier fått kallenavnet «regnskapsføreren i Auschwitz». 

Påtalemyndighetene mener at de kan bevise at den tidligere SS-soldaten var ansvarlig for å bokføre eiendeler og andre verdier som nazistene stjal fra jødene før de kom fram til konsentrasjonsleiren.

«Han hjalp Nazi-regimet økonomisk, og støttet de systematiske drapene», heter det i tiltalen mot Gröning, ifølge nyhetsbyrået AP.

I følge 93 åringen skal han ha meldt seg frivillig som SS-soldat i 1940, og i 1942 ble han vakt utenfor hovedporten ved Auschwitz I. Det er fra perioden mellom mai og juni i 1944, da rundt 300.000 jøder ble gasset i hjel i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det er dette Oskar Gröning (93) er tiltalt for.

Hvis den 93-årige mannen skulle bli dømt, risikerer han en straff på over 15 år i fengsel.

Skrevet av Marte Marie og Aron

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service