Skal SpaceX ta oss til Mars?

SpaceX er et kommersielt firma som har satt seg som mål å lage en “buss” som skal ta vanlige mennesker til Mars. De har som mål å ha 1 million mennesker på Mars permanent, innen 2060. Dette er en stor ambisjon, som vil revelusjonere menneskeheten for alltid, men er dette i det hele tatt mulig?Bilderesultat for elon musk

Grunnleggeren av SpaceX heter Elon Musk. Han er også grunnleggeren av Tesla og Paypal. Han er anslått til å være verdt ca. 12 milliarder. Selv om Elon Musk har mange baller i luften samtidig, ligger hjerte hans i SpaceX. Målet med SpaceX er å gjøre det mulig for overlevelse på flere planeter. Dette har derimot skapt litt skepsis blant noen, spesielt forbundet med den nylige eksplosjonen av den nye raketten 1. september 2016.

Elon vil til Mars, men hvordan er dette mulig? Elon har en stor plan om å bruke rakettene sine om igjen! Dette vil dramatisk minske kostnadene for både SpaceX og deg. Uten “gjenvinning” av raketter vil turen koste ca. 20 milliarder, men hvis man bruker de om igjen så vil det kun koste ca. 200.000 kroner. Det er som om hvis komersielle fly ikke kunne bli brukt flere ganger. Da ville jo en flytur naturligvis også koste mye mer.

Elon sin plan er å skyte opp en stor rakett i bane rundt jorden. Der vil tankene tomme for drivstoff løsne, og falle ned til jorden igjen. Han ville sende nye “mini-raketter” opp for å fylle på drivstoff på den store raketten. Da kan raketten fly resten av veien til Mars. Når den har landet kan methan som finnes på Mars, fungere som drivstoff og ta raketten hjem igjen. Denne raketten kan da gå fram og tilbake. Derfor har den fått kallenavnet “Rombuss”.

Bilderesultat for mars colony

Når de først er der, er kun halve jobben ferdig. De må fortsatt sette opp en koloni på Mars sin overflate. De må ha et sted å bo, en måte å få tak i mat og vann, oksygen, og rekreasjon. Alle delene til disse bygningene, må transporteres opp i raketten. Dette kan bli en stor utfordring. Denne utfordringen sliter “Musk” fortsatt med å løse, men forventer en løsning i løpet av et par år.

Om dette i det hele tatt kommer til å skje, så er det mye som først må på plass. Myndighetene må godkjenne dette, grundig testing må utføres, og ressurser for dette må samles før en rakett i det hele tatt kan begynne å bygges. Kommer alt dette til å gå? Vil raketten eksplodere en gang til? Vi må bare vente og se.

Skrevet av: Herman Østenbye

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service