MINI POLITIKK MED JØRGEN SÆVES

AUF logo

www.auf.no

 Intervju med Jørgen Sæves (22) – Askim og Omegn AUF

Du har sikkert sett at det et stort utvalg av forskjellige politiske partier i Norge, men det du sikkert ikke vet er at alle partiene har egne ungdomspartier. I disse partiene kan barn og ungdom være med på å bestemme og påvirke til at ny politikk blir innført.

I en ny serie framover skal vi i EUSA på 9.trinn intervjue forskjellige folk fra ungdomslagene i Østfold. Først ut er Jørgen Sæves, leder for AUF Askim og Omegn. Vi kaller denne spalten MiniPolitikk!

 

“Jeg ble på en måte født inn i det”

Jørgen Sæves er 22 år gammel og han har vært AP medlem det meste av livet, han var faktisk med på sitt første møte i arbeiderpartiet når han var bare 4 dager gammel. “Jeg ble på en måte født inn i det, og jeg har vært et offisielt medlem siden jeg var 11 år”. Men likevel var det ikke før han var 19 år at han bestemte seg for å sette seg inn i politikk, “Og det var da jeg fant ut at AUFs politikk traff meg midt i hjertet. For meg er det et verdivalg. Der jeg vil være med å føre en politikk for alle mennesker.”

Han har også gått ferdig videregående allmenn opplæring på Askim Videregående Skole og gått et år på Rønningen folkehøgskole i Oslo. Han har også studert litt deltidsstudier på Norges Idrettshøgskole, “Men nå er jeg involvert i politikken og gleder meg til valgkamp.”

 

Hva står partiet for?

“AUF fører en politikk av kjærlighet til alle mennesker og ikke bare noen få, og at vi vil skape masse jobber og stå på for at grønt arbeid skal være best. AUF står også skikkelig på for å skape muligheter for alle mennesker.” Andre saker som AUF står for som kanskje dere er interessert i er at AUF er imot lekser og fraværsgrensa.

 

Hva gjør dere i partiet?

“Det er veldig sentralt. Vi kan få nye venner, og vi pleier veldig ofte å servere gigant pizzaen fra campino, men det blir egentlig mye sosialt. Det som er så bra er at for ungdom i og rundt Mysen er at vi møtes alltid på kontoret vårt i mysen, så det er veldig kort vei til å møte nye mennesker og lære nye ting og spise masse pizza.”

“Jeg har fått masse venner fordi jeg engasjerte meg i politikk, de aller beste vennene mine har jeg fått ved å dra på politiske treff, eller mange ganger sosiale arrangementer som organiseres av politiske organisasjoner her i området, kan være ting som f.eks. grilling, fotball, bading, hyttekos og mye annet.”

 

Hvilke tilbud har dere for ungdom?

“Vi har en mail som alle kan komme med saker og spørre om ting og egentlig alt (askimogomegnauf@hotmail.com). Det fine med politikk er at man ikke trenger å være superflink for å bli politiker. Det man trenger er folk som støtter deg,  jo som går sammen om en sak, jo større gjennomslagskraft har vi.”

 

Hvorfor synes du ungdom burde engasjere seg i ditt parti?

“Man får ikke gjort så mye alene, men hvis du engasjerer deg i et parti er det stor sjanse for at din sak vektlegges. Jo flere man er desto større sjanse er det for at det blir gjort noe.

Alle de forskjellige ungdomspartiene skal representerer ungdom, men dette er vanskelig når vi er så få. Jeg vil jo gjerne at du skal engasjere deg i AUF, men det viktigste er at du engasjerer deg.”

 

Hvilke muligheter har dagens ungdom til å påvirke samfunnet?

“Vi ungdom kan være med på å bestemme over masse, for politikk kan være alt. Det kan f.eks. være gratis skole, gratis skolebøker, skolefrukt, lærere, jobber til voksne, kanskje til og med til foreldrene deres.”

 

Synes du dagens ungdom er engasjert i politikk?

“Nei. Mange ungdommer tenker at politikk er bare noe kjedelig med masse prat om kjedelige ting, men hva er egentlig politikk?

Politikk er alt mulig, det er om vi skal bore etter olje og ta sjansen på å ødelegge klimaet og ha et oljesvart Norge i stedet for et grønt og sunt norge. Politikk kan faktisk også være kino.”

 

Hvis du kunne forandre en ting i dagens samfunn, hva ville det vært?

“På verdensnivå ville jeg fått slutt på flyktningkrisen og gjort det trygt i alle land. På Norgesnivå ville jeg nok at ha et solidarisk samfunn til alle mennesker.”

 

Hva syntes du er likt mellom dagens partier? Eller er det noe ligt i det hele tatt?

“Alle vil jo ha Norge i en god retning. Men Høyre og Arbeiderpartiet er egentlig uenige i alt. De blå favoriserer de rike litt, mens de rød-grønne er for skatt.”

 

Hva syntes du om Donald Trump?

“Første gang jeg så ham på tv trodde jeg at han var en komiker, også fant jeg ut rundt et halvt år senere at at han stilte til valg. Det er litt rart hvor lite politisk erfaring han har, men det er forståelig hvorfor han ble valget. USA mistet litt troen, men så kom Trum inn og de fikk troen litt tilbake. Han er veldig uforutsigbar, det skal han ha, men jeg tror han fortjener en sjanse.”

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service