Er mammuten på vei til bake?

Mammuten kan være på vei tilbake! Forskere arbeider nå med å gjenopplive den digre elefantlignende skapningen som forsvant fra jorda flere tusen år tilbake.

Den moderne mammut blir delvis genmodifisert med trekk fra elefanten, skriver The Guardian. De forteller at den «nye» mammuten kanskje bare er to år unna å se dagens lys.

-Målet vårt er å lage et hybrid elefant-mammut embryo. Det blir mer som en elefant med en rekke mammut-trekk. Vi er ikke der ennå, men det kan skje om et par år, sier Harvard-forskeren George Church til Dagbladet.no

Ullmammuten levde i Europa, Asia, Afrika og Nord-Amerika under istiden og forsvant brått fra jorda for ca. 4500 år siden. Dette var trolig på grunn av en kombinasjonen klimaendringer og jakt.

I forskermiljøet omtales den nye, klonede skapningen angivelig ofte som «mammutfanten» Prosjektet med å kunstig gjenopplive og kunstig endre den utdødde rasen startet i 2015. Hensikten bak forskningen er å bevare den truede asiatiske elefanten, men i en endret form slik at den kan leve i kaldere klima.

Flere er positive til forskningen, men veldig mange er skeptiske også. En av bekymringene er, hvordan “mammuten” vil bli tatt imot av de andre dyrene. Det blir utrykt forskjellige meninger om forskingen og flere mener vi ikke kan bruke grunnen “det hadde vært kult å se en mammut”.

Forskeren George Church sier klart at hvis forskningen skal gjennomføres, skal det skje i en kunstig livmor.

Mulighetene for å bringe mammuten tilbake til live er betydelig styrket de siste årene, etter at teknologisk utvikling har gjort det mulig for forskerne å isolere deler av mammut-DNA funnet nedfrosset i Sibir og så bruke disse delene for å dyrke fram nytt liv. Vi håper å gjøre hele prosessen uten å ta i bruk et levende dyr. Det ville vært urimelig å sette hunkjønnets reproduksjonsevner i spill over dette, forsikrer han.

 

Kilde: Dagbladet.no

 

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service