Hva er best for barna?

last-ned Når folk snakker om barnearbeid tenker man at det er noe negativt, men er det det?

Barnearbeid er at barn jobber på fabrikker for en billig penge. det er som oftest dårlige forhold og betaling. Jeg er for så vidt imot barnearbeid,men hva skjer med barna hvis de ikke får penger? Selv om de tjener lite er det akkurat nok til mat. Får de ikke pengene kommer de til å sulte i hjel. Er det noe særlig bedre?Det er dette spørsmålet som er det store og avgjørende. Hva er egentlig best? Er det bedre at barn skal jobbe under dårlige forhold og få nok til mat, eller er det bedre å sulte i hjel? de fleste matvarer og tekstiler og masse mer er mest sannsynlig barnearbeid. Som forbruker har vi to valg: enten å støtte barnearbeid, eller å få slutt på det, men at barn sulter i hjel. Ingen av valgene er bedre enn det andre. Og hvem sin skyld er det? Er det oss som forbrukere eller er det verdensbanken og de som styrer verdensøkonomien sin skyld?

Vi som forbrukere har et stort ansvar, men er det vår skyld at vi ikke får vite noe?Jeg mener at det er politikere og folk med mye større makt som bør si ifra til oss forbrukere. Alle legger skylden på oss forbrukere fordi at vi holder det gående, men det er ikke vår skyld at vi ikke får vite noe. Forbrukerne får ikke gjort noe med det når de ikke vet noe om hvordan ting egentlig er. det er de som har høyere stillinger som må informere oss. Samtidig så mener jeg også at forbrukerne må finne ut informasjon selv, ved for eksempel å spørre om hvor ting er fra osv. Det er all informasjonen som vi får som er med på å påvirke hvilke valg man tar.

Vi står ovenfor et stort dilemma når det gjelder barn, arbeid eller hungersnød. Selv om det er dritt med barnearbeid, så er det like ille med en stor hungersnød blant barn. Samtidig er det landets økonomi som er mye med på å bestemme dette. Landene som har barnearbeid har som oftest dårlig økonomi med en stor gjeld som fortsetter å vokse. det er akkurat her verdensbankene kommer inn. for verdensbankene er de som holder styr på all økonomi overalt. Bankene holder sjakk matt på alt. Er et land i økonomisk krise så kan verdensbankene hjelpe dem ved å sende inn krisepenger som de kan låne. Det som er dumt er at selv om de tar bort kanskje en promille av gjelda så vokser den like fort og da øker gjelden enda mer. For eksempel: hvis noen låner bort penger til deg så skal de ha tilbake litt mer enn det de lånte. Hvis jeg gir deg 30 kr så skal jeg ha tilbake  50 kr. Bankene gjør dette fordi at de får renta. Så selv om verdensbankene fjerner litt av gjelda til et land, så vil den fortsatt øke like fort og enda mer. Derfor er det mer gunstig for landet å ha barnearbeid fordi at det er billigere.

Barna tjener akkurat nok til at de kan få råd til mat, men ikke noe mer. Det er derfor folk vil ha slutt på barnearbeidet. De vil at barn skal få være barn, men får de det hvis de sulter ihjel? Det er dette spørmålet alle stiller seg. Det blir lagt ned flere fabrikker som har barnearbeid, men de oppstår like fort. Jeg syns personlig at ingen av delene er noen gode alternativer. Jeg vil ikke bruke klær som barn har produsert, men jeg vil heller ikke være med på at det blir en hungersnød og at flere tusener av barn dør pga. at jeg ikke handlet klær slik at de fikk penger. Jeg vil at det skal bli slutt på barnearbeid, men jeg vil ikke at barn skal dø pga. for lite mat osv. Hva er best? Hva kan vi gjøre? Hva mener du??

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service