Lurt å la hunden slikke deg i ansiktet?

Tror du hunden din er ren i munnen? Gjør man et raskt internett-søk er det mange påstander om at hundens munn er renere enn munnen vår. Mange tror på dette og lar hunden slikke seg i ansiktet.

Torill Mosen, veterinær og president for Den Norske Veterinærforening sier derimot at det ikke er noe særlig lurt. Veterinæren forklarer at det er en myte at hunden har renere munn enn mennesket.

— Jeg lar aldri hunden min slikke meg i ansiktet, understreker Moseng.

Hun råder også andre til å sette de samme grensene.

— Det er en risiko som man må velge eller ikke. velger man å la huden gjøre dette kan konsekvensene være å få overført bakterier som gjør at man får eksempel diaré.

Hunder kan overføre parasitter og andre sykdommer som er mer eller mindre farlige, forklarer veterinæren.

— Man vet ikke alltid hvor hunden har vært med snuten. Den kan ha vært mange steder når man for eksempel går på tur. Det vil man ikke alltid ha i ansiktet. 

Moseng utelukker ikke at det kan være helsefarlig å bli kysset av hunden. — Om det er farlig eller ikke kommer an på hvilken helsesituasjon både hunden og mennesket har. Er hunden som slikker deg frisk, og er du frisk? forklarer veterinæren.

Steinar Madsen som er allmennlege, mener det ikke er bra med hundekyss.

— De med nedsatt immunforsvar, pasienter som gjennomgår kreftbehandling og også gravide bør være ekstra forsiktige, forteller Madsen

Smitterisikoen fra dyr til menneske er der men er ganske lav i Norge, men i utlandet er det en litt annen situasjon. En sykdom man er spesielt redd for skal smitte i utlandet er for eksempel rabies, sier Line Wold, veterinær og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Men hvorfor slikker hunden oss i ansiktet?

— Det er en hengivenhet og også en underkastelse. Det er et hilsemønster som man ofte ser mellom valp og voksent dyr, og derfor ønsker de å gjøre det på oss eiere, sier Moseng. Hun sier imidlertid at hun ikke tror at hundene blir lei seg dersom man forbyr kyss i ansiktet.

— Man kan vise kjærlighet ovenfor hunden på andre måter. Man trenger ikke absolutt å kysse på den eller la den kysse på deg.

La huden vise kjærlighet ved kos og lek, unngå kyssing i ansiktet. Kos og kløing bak øret er nokk bra i massevis.

Helsekontrollen på TV2 har laget en reportasje om dette temaet.

Kilde:

Tv2.no

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service