Fjernvarme i Mysen

En god stund har det pågått graving i Mysen sentrum. Vi har undersøkt for flere detaljer.

 

Bygingsarbeiderne forklarte at hensikten med gravingen er for å legge rør til fjernvarme. Samtidig bytter de ut gamle vannrør. De har fått svært få klager, og mener at Mysenfolket er et høflig og tålmodig folk. Noen av de er litt redde for at noe skal skje under gravingen.

For å få flere detaljerte og oversiktelige svar avtalte vi et lite møte med Eidsbergs ordfører, Erik Unaas. Et av de første spørsmålene vi stilte han var hvordan gravingen kommer til å påvirke Mysens innbyggere, og vi fikk følgende svar: ” Jeg tror gravingen kommer til å påvirke Mysen positivt fordi flere har sagt at Mysen er ”styggere” enn før. Det blir mer trivelig å være her.” Kommunen har sendt ut informasjonsbrev til berørte i nærheten av arbeidet. De har også laget en egen nettside med informasjon angående fjernvarmeanlegget og gravingen (hvor og når). Det skal legges 4,5 km med rør til renseanlegget. Poenget med fjernvarmeanlegget er at det er mer miljøvennlig enn vanlig strøm. Det antas at prosjektet skal være etter 12 måneder med arbeid. Unaas tror det ikke blir brukt lengre tid enn antatt, avhengig hvor mye snø som kommer framover. Han roser de også for å følge det stramme tidsskjemaet. Diskusjonen om fjernvarmeanlegg pågikk i flere år, men avgjørelsen ble ikke tatt før i 2012. Et halvt år etter begynte blant annet Tune graveservice for fullt. De er hovedentreprenør for nettet og ellers er hovedentreprenøren for varmesentralen Risør Sveis og montasje /RSM.

Hvordan fungerer egentlig et fjernvarmeanlegg?

Et fjernvarmeanlegg er et miljøvennlig alternativ. Fjernvarmeanlegget fungerer slik (Mysen):

Østfold Energi og Eidsberg kommune kjøper inn flis fra tømmer som de setter fyr på og som deretter varmer vannet. Dette oppvarmede vannet renner gjennom rørene som nå blir lagt i Mysen. Vannet går i rundtur. Rørene går til private og offentlige bygninger rundt om kring i Mysen. Til slutt ender vannet opp i radiatorovnene. For å koble seg på anlegget må man lage en avtale.

Budsjettet holdt akkurat, på 75 millioner norske kroner. I uke 16 skal grøftene fylles og til sommeren fikses alle fortau. Byen Mysen vil bli penere enn før. Det har nettopp blitt gravd i Fabrikkveien, Eidsberghallen og Gjensidige. Hele prosjektet erklæres ferdig (uten feil og uhell) 1. mai og vil være klar til å levere varme etter det.

IMG_9840

IMG_2346 IMG_9836

 

Laget av: Martine, Aron, Alexandra og Dina

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service