Dette er et av de mest rørende og spenningsfulle spillene

 

 I 2013 kom Naughty Dog ut med et nytt PS3 spill spekket med spenning og en rørende  historie, kalt The Last Of Us. Spillet fikk prisen  for “årets spill” allerede det samme året det ble utgitt. Originalen solgte over 7 millioner eksemplarer, og i fjor ble det laget en remastered  utgave av spillet som er tilregnet for PS4. Denne utgaven har fått en liten “oppusning” med nye funksjoner og bedre grafikk. Utgaven inneholder både hoved  og sidehistorien.  The Last of Us er en post-apokalypse spill, som handler om en cordyceps-sykdom som har spredd seg over hele verden, og vi følger Joel og Ellie, som er hovedkarakterene, med på denne brutale og følelsesladde reisen etter å å finne en kur mot sykdommen.

 Starten på alt

Da introen startet, gikk det fra å være uskyldig til å være voldsomt og tårefullt. Det var infiserte som hadde mistet kontrollen helt og herjet i gatene. Det var brann over alt og folk som var i panikk, og løp for harde livet. Joel, Tommy (broren) og Sarah (datteren) måtte forlate byen. Alt skjedde fort og presset var stort når vi måtte rømme etter et voldsomt kræsj med en annen bil. Det ble mer stressende med infiserte løpende bak deg, mens du bar på Sarah. Introen avsluttet med en ganske uventet og sjokkerende hendelse. Neste scenen kom og jeg var fortsatt målløs.

Det er 20 år senere. Joel klarte å flykte da sykdommen brøt ut. Vi får bli kjent med en tøff dame, Tess, som Joel har slått seg sammen med. De befinner seg i en av millitærets karantenesoner. Samfunnet har blitt tøffere enn noensinne. Infiserte lusker rundt. Planter og trær har grodd på sammenraste byggninger. Mange folk har mistet håpet, og du kan ikke stole på noen. Mareritt har blitt til virkelighet. Joel og Tess får et oppdrag, som fører til at de må ut av sonen. De fikk oppdraget av en gruppe kalt “The Fireflies”, de er en revolusjerende gruppe, som prøver å redde menneskerasen. Marlene, lederen av “The Fireflies” ville gjøre en byttehandel, hvis de smugglet en “pakke” til en annen by (hun nevnte ikke hva), så skulle de få våpnene de hadde kommet for. Joel og Tess ble litt overrasket når de fikk vite at denne “pakken”, som Marlene hadde snakket om var en 14 år gammel jente. Etter litt diskusjon ble de enige til slutt, og reisen begynner.

 

En berg og dal bane

Dette spillet har mest fokus på Joel og Ellies vennskap, som utvikles gjennom fortellingen. Forholdet til disse to er så sterk at du vil tro det er ekte. De har opplevd mye sammen og de er en perfekt duo, som kjemper mot den tøffe virkeligheten. Joel og Ellie var ikke særlig gode venner på førsten, men det tok ikke så lang tid før de ble partnere. Lengre ut i handlingen legger man merke til at Joel ser Ellie på som en datter for han.

Men det er ikke bare de som får følelsene i sving, det er også handlingene og folk du møter etterhvert som man blir knyttet til. Når du er på forskjellige steder vil du legge merke til notater liggende rundt i kriker og kroker, disse kan være litt nyttige. Notatene er ofte dagbøker eller notater som folk har lagt fra seg, det står som regel om hva de har gått i gjennom, mens sykdommen har spredd seg. Noen av disse er ganske dystre, men fortsatt interessant å lese.

 

Stemningsfulle omgivelser

Denne utgaven gjør det 10 ganger vanskeligere å holde øynene vekk fra TV-skjermen enn det var fra før.  Nå er alt forsterket. Omgivelsene er vakrere og stemningsfulle. Dette spillet får deg til å føle deg mer til stede i spillet og i en helt annen verden. Det er alltid noe nytt å oppdage på nye steder. Når jeg satte inn disken for første gang, og startet det, var jeg ikke klar over hvor bra det kom til å bli. Da første scenen kom opp på skjermen ble jeg overrasket hvor detaljert det var. Noen scener i spillet har mye fokus på omgivelsene.

En scene jeg liker veldig godt er når Joel og Ellie har endelig klart å flykte fra noen soldater, ivertfall for en stund,  kommer de til en liten skog med åpen himmel og små fugler som suser over dem mens de går nedover stien og møter på en stork som står i en liten bekk, og flyr med avsted når vi går lengre ned. Solen begynner å gå ned, og himmelen fylles med en lys oransj farge som får frem en fin stemning.

 

Musikk og stemmer – en viktig del

Omgivelsene er ikke det eneste som skaper stemmning i spillet, det er også musikken. Musikk spiller en stor rolle i spill. Det er det som gjør det mer interessant å spille. Soundtracket til The Last of Us er laget av Gustavo Santaolalla. Musikken i The Last of Us passer perfekt til spillet og skaper en ekstra spenning eller harmoni i scenene. Spill uten et soundtrack har ikke noe harmoni eller noe som får deg til å bli interessert. Alle sangene er ikke bare tilfeldig laget, men spesielt laget for dette spillet og for at det skal passe bra og ha den riktige stemmningen som i spillet.

Voice actors (stemmeskuespillere) er det som får karakterene til livet. The Last of Us har garantert oppnåd det målet. Ashley Johnson (Ellie) og Troy Baker (Joel) hadde akkurat startet med voice acting i spillbransjen. Spillutviklerene mente at Troy Baker så heller ut som en Final Fantasy karakter enn en som kunne vært Joel, men når Troy var ferdig med sin første audition var Neil Druckmann (creative producter for Naughty Dog) overbevisst om at Troy var den perfekte Joel. Da Ashley kom til hennes første audition for Ellie var de helt sikre på at hun var den rette, og det var de. Ashley syntes det ikke var rart å spille en 14 år gammel jente. Hun klarte å sette seg i Ellies synspunkt.

 

The Last of Us er et av mine favoritt spill, fordi det har spenning og en atmosfære. Karakterene har en veldig realistisk personlighet. Historien er utrolig bra skrevet og det er mye å utforske. Omgivelsene og grafikken er på topp, men i blant er det noen små feil her og der.

 

Terningkast 5

 

terningkast_5_large

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet av: Rebecca Nilssen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service