Abort-for eller imot?

Abort er et omdiskutert tema, og det er mange forskjellige meninger om det.  Noen er for og noen er mot. Det ble tillat i Norge i 1964.  I 2010 var det ca 15 735 spontanaborter!  Man kan velge om man vil ta abort,  helt frem til 12.svangerskapsuke.

Det finnes to typer abort, medisinsk abort eller kirurgisk abort.

Kirurgisk abort: Først får man en lett narkose som gjør at man ikke kjenner noe. Livmoren blir åpnet.Inngrepet varer i ca 10 min. Hvis alt går fint, kan man reise hjem etter noen timer.

Medisinsk abort: Man får en medisin som stopper utviklingen av fosteret. Et par dager senere møter man på sykehuset igjen hvor man får noen tabletter inn i skjeden, som får det til å tømme seg. Man får kun smertestillende, ikke narkose og det hele tar ca 4-6 timer. 3-4 uker etter inngrepet er man på sluttkontroll hos sykehuset.

Noen tanker fra elever som er for abort:

Jeg synes det er en rett alle kvinner burde få ha, og det er helt forferdelig å ta fra noen retten til abort. Man har ikke rett til å dømme noen utifra de valgene de har tatt. Man vet aldri hva et menneske tenker for seg selv. Alle burde ha den retten. Det er en menneskerett. Legen burde hvertfall ikke få bestemme om en kvinne skal få ta abort eller ikke.

Jeg synes at alle burde ha mulighet til det. Alle har forskjellige grunner til å ta det, og det er ingen som burde ta det fra deg.

Noen tanker fra elever som er i mot abort:

At man kan fjerne et liv. Hvis man ser på røntgen at det kanskje er noe galt med barnet så kan man bare ta det bort, du kan velge å fjerne det bare fordi det er noe galt med barnet. Barnet er et liv, og det burde leve. Det blir et menneske etterhvert. Hvis man ikke ønsker å beholde barnet så er det mange som kanskje ønsker å adoptere barn.

Dette var noen av tankene til elever her på Eidsberg ungdomsskole, hva tenker du om abort?

 

Skrevet av Signe, Lisa og Oda

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Abort

http://www.ung.no/graviditet/1826_Abort.html

https://sml.snl.no/abort

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service