Bli sett, bruk refleks!

Nå begynner det å bli mørk og det er på tide å finne fram refleksene igjen.


Nå som høsten har kommet og det går mot vinter, begynner mørket å komme fortere. Det blir derfor vanskeligere for bilistene å se deg når du er ute og går.

Skumring eller helt mørkt, er det alltid lurt å ha på seg refleks. Det finnes faktisk ganske mange reflekser med ulike mønster og motiv, som ser litt “kulere” ut enn de vanlige gule eller hvite refleksene.

Om du har på deg refleksvest når du er ute og går i mørket, kan bilistene se deg på 140 meters avstand, og de har derfor 10 sekunder på å reagere. Bruker du ikke refleks, er du bare synlig fra 25 meters avstand, bilistene har da under 2 sekunder på å reagere. På Gjensidiges sider står det: Hvert år blir rundt 1000 fotgjengere skadet i trafikken, der ca. 35 av de mistet livet. Mange kommer med unnskyldninger for å ikke bruke refleks, både unge og voksne. Foreldre er veldig flinke til å sette på barna refleks, men er de like flinke selv?

De som er fra 65 år og oppover er de som oftest er utsatt for ulykker i trafikken. Etter de kommer alderen 45-64 år, 25-44 år er like ofte utsatt som de i alderen 0-17 år. De som sjeldnest er i fotgjenger-ulykker er de i alderen 18-24 år. Så neste gang mora eller faren din spør om du har husket refleks, kan du stille samme spørsmål tilbake.

Det er kanskje ikke så kult å bruke refleks, men det er enda mindre kult å bli påkjørt. Du påfører ikke bare deg selv en skade, men bilføreren kan også bli skadet, enten om det er fordi han eller hun kjører av veien eller skader seg på annet vis eller om sjåføren sitter igjen med en skyldfølelse som er vanskelig å bli kvitt. Er det egentlig bilisten sin feil at du ikke er synlig?

Ta en titt på videoene under:

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service