Christoffer Kihle Gjerstad

Christoffer var en helt vanlig gutt. Et lite barn som ikke fikk den barndommen som de fleste barn burde ha. Med skilte foreldre, og ny stefar gikk livet hans rett til døden.  “Jeg tenker nok du skjønner det sjøl”, er en bok om han så lenge han levde.

Det kan være vanskelig å være alene, eller i hvert fall ensom. Det vanskeligste kan være at ingen er der for deg. Ingen som merker at noe har skjedd eller at det skjer noe. Når man går med blåmerker over hele kroppen slik at andre legger merke til det, er det verste man kan gjøre å overse det,  som om barnet er usynlig og ikke finnes. Alle mennesker har følelser, om de er på den gode eller dårlige siden. Noe som gjør det klart i Christoffersaken er at følelsene til Christoffer ligger på den dårlige siden av veggen. Veggen ble det en bulk i etter at hans stefar slo han i hjel, ved å slenge hodet hans i veggen i ca. 50 -60 kilometer i timen.

Barndommen starter med at foreldrene blir skilt mens han fortsatt er veldig ung. Livet hans starter ille og blir bare verre. Etter at moren finner seg en ny mann som hun har blitt veldig glad i, ødelegger forholdet deres livet til Christoffer. Moren klarer ikke å gi slipp på han, uansett hvor mye trøbbel han lager i hjemme deres. Besteforeldrene til Christoffer har stått veldig nær han, helt siden han ble født. Etter å selv ha leste boka om han, synes jeg at besteforeldrene er det nærmeste han kommer til kjærlighet. De viser så mye kjærlighet, men til og med kjærlighet reddet ikke livet hans.
Christoffer er kjent for å være “full av liv”. Han hadde blant annet ADHD, forkortelse for attention-deficit/hyperactivity disorder. ADHD har to hovedtyper av symptomer, uoppmerksomhet og  hyperaktivimpulsiv atferd. Symptomene påvirker barnets funksjonsevne i høy grad på sosiale miljøer, vanligvis i hjemmet og på skolen. Siden han hadde denne “sykdommen” gikk ut over at stefaren ble rasende for alt han gjorde. Slev om han viste kjærlighet til sin egen mor, ville stefaren gi et “blikk” til stesønnen som skremte vettet av han.
Dagen han døde hadde han vært forferdelig syk. Etter middag er han så svimmel at han må støtte seg til veggen. Han er blank i øynene og kaster opp igjen. Men selv om mor og stefar ser at gutten er syk, kjører de ham ikke til legevakten. Til politiet sier de at planen var å gjøre det hvis han ikke ble bedre.
Ca. kl 19.30 hadde moren bedt sønnen om å gå å legge seg for å sove. Guttens stefar skal kort tid etter dette christoffer_omslag.inddha bedt moren hans om å gå ut, slik at hun kunne få frisk luft etter å ha vært inne hele dagen. Mens moren er ute en tur skal stefaren ha tent stearinlys, som han sa i avhør. Poenget med stearinlys var at han og moren skulle ha det koselig etter en strevsom dag. Litt før kl. 21.00 finner de en gutt, Christoffer, i sin egen seng helt livløs. Med tørkepapir i nese og svelg, skal politiets meninger også gå over at det kan være et mulig selvmord.

Mine egne meninger er at gutten ble drept av stefaren, i hvert fall etter alle skadene som gutten hadde. Siden skadene oppsto vanligvis når han var med stefaren. Jeg anbefaler boka “Jeg tenker nok du skjønner det sjøl” veldig sterkt. Jeg gir den en terningkast seks, fordi det er en av de beste bøkene jeg har lest.

Skrevet av Hivi

terningkast-6

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service