Derfor er fengselet finere enn skolen

I høst stod det nye fengselet i Mysen ferdig, til en pris på 340 millioner kroner. EUSA-redaksjonen har tatt spørsmålet mange lurer på, i egne hender. Hvorfor er det blitt brukt mer penger på fengselet enn på ungdomskolen?

 

 

Hensikten var å vite hvorfor fengselet har blitt finere enn skolen vår, vi fikk da vite at det var staten som har betalt for fengselet. De gav fengselet støtte med 340 millioner kroner, for å pusse opp fengselet. Hvorfor de bygde nytt fengsel er fordi det var behov for nye plasser, også fordi de ville samle fangene på et sted. I tillegg hadde staten en stortomt som det var muligheter til å bygge ut. I det nye fengselet har det kommet mange nye arbeidsplasser. Nå i dag er det 170 ansatte som jobber på fengselet. Det gamle fengselet er fra 1860-tallet, og når det ble pussa opp, ble det blant annet nye bygg, kantine og trimrom.

Tyven Tyven som ligger side om side ved fengselet, er en butikk hvor de innsatte selger ting som de har laget. De ansatte vil gjerne at de innsatte skal jobbe der etterhvert. De lager ting som fuglehus, lekestue, gyngehester og mye annet.

Vi fikk en omvisning på fengselet på avdeling A, som er den sikreste avdelingen. Da vi kom inn måtte vi låse inn alle tingene våre, og gå gjennom en sikkerhetskontroll. Vi så på forskjellige besøksrom hvor pårørende får besøke de innsatte. Videre gikk vi og så på cellene for de som satt på avdeling A, der hvor de farligste fangene er, til de trenger man tre til fire ansatte når de skal lukke opp døra. Da vi gikk forbi cellene hørte vi at noen spilte musikk fra tv-en. For å komme til den sikreste avdelingen i fengselet måtte man for eksempel ha prøvd å tenne på cella si, prøvd å henge seg selv eller angripe vaktene. Dette var ting de som satt inne hadde gjort.

Vi fikk høre at i” Stjernebygget” er det 12 innsatte per hver avdeling. Der har de eget kjøkken og kan handle to ganger i uka, det er fordi de skal lære hvordan det er i virkeligheten siden de skal ut en gang. De har på seg rød-oransje ”onepiecer”, men på kvelden kan de ha på seg sine egne klær. På cellene har de eget bad med dusj og do. Det er viktig at cellene er ganske fine, nettopp fordi de ikke skal bli behandlet som dyr og at de skal ha det bra. Ute har de en ball binge, treningsapparater og en gymsal som de kan bruke en time per dag.

På sikkerhetscella er det bare en tynn madrass, et teppe og en innebygd do. Der sitter de mest utagerende og de sitter der ikke ofte mer enn halvannet døgn. Mat får de gjennom en luke på gulvet, de får ofte ikke med bestikk på grunn av at de kan skade seg. Maten blir tilpasset slik at man kan spise med hendene ol. De får ta frisk luft en time per dag, hvis de vil, så får de ta stråleluft hvor man kan se himmelen gjennom en spesiell vinkel.

 

Vi setter stor pris på at vi fikk komme å se på hvordan det nye fengselet ser ut.

 

Skrevet av Sigrid Sofie, Sunniva, Viktoria og Liv Katrine

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service