Ebola

Ebola
Ett år med Ebola, ingen løsning, har hittil kostet over 10.000 liv.

 

 

 

 

Litt om Ebola:

Ebola er et virus som fører til såkalt hemoragisk feber. Ebola har fått navnet sitt etter en elv i Kongo, hvor sykdommen først ble beskrevet i 1976. Sykdommen opptrer som regel i epidemier og har meget høy dødelighet. Symptomer på ebola likner på symptomene vi ser ved flere andre sykdommer. Derfor er det første spørsmålet om man har vært i land med ebola eller vært i kontakt med syke.
De vanligste symptomene på ebola er: febersterk-hodepine-muskelsmerter-slapphet-diaré magesmerter-blødninger
Det tar fra 2 – 21 dager fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. Ebola smitter ikke i perioden før man har utviklet symptomer.

Hvordan overleve Ebola:

God pleie og tidlig behandlingsstart på sykehus øker sannsynligheten for å overleve. Symptomene på ebola behandles når de oppstår, og følgende tiltak kan ha god effekt når de settes inn tidlig:
Intravenøs behandling for å gjenopprette væske- og saltbalansen i kroppen.
Opprettholde oksygennivået og normalt blodtrykk.
Behandling av komplikasjoner som for eksempel andre infeksjoner dersom de oppstår.

Hvordan smitter Ebola?

Ebola-viruset smitter fra person til person gjennom direkte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. Det betyr at i landene hvor det er utbrudd, er det særlig husstandsmedlemmer til de syke, samt personer som steller de døde som blir smittet. Smitte kan også sannsynligvis skje via dråpesmitte som forekommer nær en syk pasient.

Årsak til Ebola:
Ebolavirusets opphav er ukjent. Det er et såkalt filovirus. Man antar at det finnes naturlig i regnskog i Afrika og Asia.

Skrevet av: Ole-Marius og Sander

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service