Halloween

Halloween er en populær dag blant de unge, men hvor kommer feiringen egentlig fra?

Halloween er natten før allehelgensdag, 1 November. Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør og sier «knask eller knep», og får godteri fra folk i nabolaget. Halloween feires også med utkledning for voksne, og forbindes gjerne med utskårete gresskar og skrekkfilmeffekter.

Halloween-feiringen har røtter i den katolske allehelgensdagen. Den sterke døds symbolikken i amerikansk halloween feiring med skjeletter og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag.

Tradisjonen med å gå dør til dør kommer fra 1800-tallets allehelgensfeiring. Ifølge folketroen kunne de døde gå fritt allehelgensaften. De reiste rundt i store flokker, samen med nisser, alver og andre overnaturlige vesener.

I både Irland og England var det vanlig at ungdom gikk i maskerte grupper mellom gårdene. I Irland gjorde de pek og spiste maten som var satt ut til de døde. I England banket de på og ba om gelekaker.

Å lage lykter av gresskar kommer fra Irland hvor de skar ut lykter av grønsaker, men de brukte turnips istedenfor gresskar.

Irske og Britiske emigranter tok med seg tradisjonene til USA, der feiringen fikk sin nåværende form.

Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden. I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet.

 

Kilder: Store norske leksikon

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service