«Harry Potter»-stjernas tale tar internett med storm

Den nye jobben til Emma Watson er tilknyttet til UN Women – FNs kvinneorganisasjon – og håpet var fra begynnelsen av at Watson skulle nå ut til unge kvinner ved å snakke om likestilling og unge kvinners rolle i samfunnet, også styrke kvinners rettigheter.

“Hvis ikke meg , hvem da? Hvis ikke nå , når da?”

Dere tenker kanskje: «Hvem er denne «Harry Potter»-jenta, og hvorfor er hun i FN?». Det er et veldig godt spørsmål og jeg har spurt meg selv om det samme, sier Watson til latter fra salen, og legger kjapt til:

– Alt jeg vet, er at jeg bryr meg om dette problemet, og at jeg vil gjøre det bedre.

Talen har blitt en internettsensasjon, fra unge kvinner til menn fra alle alder.

 

-Seksualisert som 14 åring 

Watson bruker også eksempler fra eget liv i talen sin.

Hun forteller om hvordan oppveksten som berømt tenåringsjente har vært, og hvordan hun har opplevd å være ung kvinne i den mye omtalte filmbransjen.

– Da jeg var åtte, forvirret det meg at jeg ble kalt sjefete, fordi jeg ville regissere de forestillingene vi spilte for foreldrene våre. Guttene ble ikke kalt det. Da jeg var 14, begynte jeg å bli seksualisert av visse deler av media. Da jeg var 15, begynte venninnene mine å slutte på idrettslagene de elsket, fordi de ikke ville se muskuløse ut. Da jeg var 18, klarte ikke mine mannlige venner å uttrykke følelsene sine, sier hun og legger til:

Jeg bestemte meg for at jeg var en feminist.

 

HeForShe er navnet på kampanjen hun har startet og jobber med , hun legger til  “Men- Jeg inviterer dere til denne saken også fordi likestilling er like viktig for dere , men blir presset til å være muskeløse og frykteløse selvom ikke alle kan være det”

 

-Rett å bestemme over egen kropp

Hun lurer også på hvorfor ordet «feminist» er blandet med så mye negativt, og hvorfor det er et så ukomfortabelt ord for mange.

– Jeg er fra Storbritannia, og synes at det er rett at jeg får samme lønn som mine mannlige motparter. Jeg synes det er rett at jeg skal få bestemme over egen kropp, sier hun med skjelvende stemme.

Applausen i salen og den massive strømmen på sosiale medier tyder på at Watson leverte et godt bidrag i likestillingskampen.

Overraskende nok  var FNs generalsekretær Ban-Ki Moon imponert over 24-åringen:

– “Hun har viftet med en tryllestav. Jeg håper at du bruker tryllestaven til å gjøre slutt på vold mot kvinner” Avslutter han med.

 

Skrevet av Liban

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service