Henrettelse i Arkansas

https://www.nrk.no/nyheter/dodsstraff-i-usa-1.11536982

Sørstaten Arkanas hadde ikke utført en henrettelse på hele tolv år, før de plutselig planla åtte henrettelser i løpet av kun ti dager. Den første henrettelsen ble utført natt til torsdag.

I 2005 utførte staten Arkansas sin siste henrettelse, før de tok en tolv år lang pause. Staten har titalls av dødsdømte fanger, og derfor var det mange som undret seg når det ikke ble henrettet noen på over ett tiår. Den 8. mars opplyste staten plutselig om at de hadde planlagt åtte, fortløpende henrettelser.

Arkansas bruker medikamentet midazolam, som fører til bevisstløshet da det blir injisert i blodet, slik atde som skal henrettes verken er våkne eller føler smerte. Midazolam kan være vanskelig å få tak i, og medikamentet som staten sitter på vil snart gå ut på dato, og derfor planla de en rekke hyppige henrettelser.

Det har derimot ikke vært noe særlig lett for staten å gjennomføre disse henrettelsene. Først bestemte seg høyesteretten i Arkansas seg for å stanse en av de to henrettelsene som var planlagt til den 20.april. Innbyggere i staten har satt i gang protester, noe som også har satt en bremser på henrettelsene.

Selv med de pågående protestene og rettsavgjørelsene, klarte staten å utføre sin første av de åtte planlagte henrettelsene. Ledell Lee ble henrettet like før midnatt torsdag i Arkansas. Etter planen burde han vært nummer to av åtte som ble henrettet, men både henrettelsen av fange nummer en og tre ble utsatt.

43-åringen har vært på “Death Row” i hele 24 år, etter at han ble drømt for drapet på 26 år gamle Debra Reese i 1993. Selv hevdet Lee at han var uskyldig, og at det fantes DNA tester som kunne renvaske ham, men disse testene fikk han aldri muligheten til å utføre.

Selv om staten har planlagt henrettelsen av syv fanger til, er det ikke sikkert at alle disse vil bli gjennomført.

Kilder;

http://www.dagbladet.no/nyheter/arkansas-har-gjennomfort-sin-forste-henrettelse-pa-12-ar/67504140

http://www.dagbladet.no/nyheter/arkansas-har-ikke-henrettet-noen-siden-2005-na-skal-atte-henrettes-i-lopet-av-ti-dager/67372676

https://www.abcnyheter.no/nyheter/2017/04/20/195296414/977%2036%20017

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service