Historiske fredsprisvinnere

En 17 år gammel Pakistansk muslim. En 60 år gammel Indisk hindu. To vidt forskjellige mennesker, men det har en stor ting til felles. De kjemper for barns rettigheter. 10. desember 2014 klokka 13.00, ble Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi tildelt Nobels Fredspris for deres arbeid mot barnearbeid og at barn rundt om i verden nektes utdanning. Vi var så heldige at vi fikk være der.

Alfred Nobel

Alfred Nobel var en svensk forsker som fant opp det som i dag er kjent som dynamitten. Dette tjente han en formue på. I sitt testamente står det at det hvert år skal deles ut fem priser i hans navn, hvorav fredsprisen er en av disse. Denne prisen er det den norske nobelkomiteen som har æren av å dele ut.

Litt om fredsprisvinnerne:

malala fakta

 kailash fakta

 

 

Tidlig ute

Etter tirsdagens skuffelse, bestemte vi oss for å ta et enda tidligere tog. Da vi kom inn til Oslo gikk vi rett til rådhuset, og vi var en av de fremste i køen for å komme inn, ca. klokka 09.45. Det ankom etter hvert mange andre journalister. Da klokka slo elleve startet politiet med å slippe pressen gjennom sikkerhetskontrollene og lot oss komme oss opp på galleriet i rådhuset. Her fant vi oss en god plass med oversikt over hele rådhushallen og begynte å gjøre klart utstyret vi hadde med oss.

IMG_7941

Fanfare i det fredsprisvinnerene annkommer

Rundt klokka 12.00 kom gjestene som skulle sitte i salen. Blant disse var flere regjeringsledere, toppolitikere i Norge og familien til Malala og Kailash. Kongefamilien (uten barn) kom først når Malala og Kailash kom inn. Malala og Kailash ankom rådhuset først kl. 12:55 og kongefamilien kl. 12:59. I mellomtiden hadde Jagland en velkomsttale etterfulgt av fanfare og mottakelse av Malala og Kailash.

Malala og Kailash vinket flott til publikum mens de gikk mot stolene sine oppe på podiet. De hilste på Jagland og resten av nobelkomiteen før de satte seg.

Overrekkelsen av prisen

Så fortsatte Jagland sin tale, før det var tide for å overrekke prisene til prisvinnerne. Først blir Kailash bedt opp på scenen for å motta prisen. Han tar hånden til Jagland, før han så mottar prisen. Publikum har allerede reist seg i det han mottar prisen. Kailash blir stående på scenen da Malala blir bedt opp for å motta prisen selv. Hun tar Jagland i hånden og mottar sitt diplom og medalje mens publikum fortsatt gir stående applaus. Kailash og Malala står side om side og mottar sinn hyllest like før de begge løfter medaljene sine over hodet.

Seremonien stormet

Det skjedde det noe spesielt i det Malala og Kailash mottar sin pris. En meksikansk student løpende bort til dem. Han hadde med seg det mexicanske flagget som han brettet ut og viste til publikum samtidig som han snakket til Malala. Noen

IMG_7113

Den meksikanske studenten blir dratt ut av en sikkerhetsvakt

par sekunder tok det før livvaktene var på plass og de dro med seg den unge pressemannen med seg ned fra podiet før politiet arresterte ham. Dette var tydeligvis en kraftig miss av politiet, som lot han i det hele tatt komme inn i rådhuset. Så fortsatte seremonien som vanlig. Personen som stormet scenen var 20 år gamle Adan fra Mexico. I et intervju med NRK sier han at det var lett å komme inn og at han ikke angrer på at han gjorde det.

Historiske taler

IMG_7771

Malala holder en veldig god tale

Først var det Kailash Satyarthi som inntok talestolen og holdt en glitrende tale om hans arbeid og gleden han føler når han ser barn som leker i gatene og om sorgen han føler når hans er barn som blir frarøvet barndommen og må jobbe. Han avslutter hele talen sin ved å si “Close your eyes and feel the child inside your beating heart. I call upon all of you here today to help. Let us march together”. I de han går ned fra scenen får han stående applaus fra alle i salen. Denne talen sammenlignes med Martin Luther King Jr. sin tale; «I have a dream.»

IMG_7467

Kailash holder en veldig god tale

Rundt halv tre så var det Malala Yousafzai som fikk ordet videre etter Kailash sin tale. Kanskje den talen som er satt mest press på, i og med hun hadde en omtalt fantastisk tale til FN. Malala skuffer ingen og gjennomfører en glimrende tale. Hun begynner å takke sine nærmeste for det de har gjort for å støtte henne gjennom det røffe livet hennes. Prisvinneren forteller at hun har opplevd mye uvanlig, men samtidig ikke så uvanlig. Alle som var i den samme bussen som Malala når hun ble skutt har hatt akkurat like traumatiske opplevelser. Hun taler at hun representerer alle de 66 millionene som ikke har utdanning og alle de barna som ikke får muligheten til å stå frem og uttale seg for det fryktelige de har opplevd. Malala setter også de tidligere Nobels fredspris vinnerne svært høyt og hun sier at de er hennes forbilder.

Disse talene sies å gå inn i historien som noen av de beste talene som har blitt holdt. Det blir også sagt at det var de beste nobeltalene som har blitt holdt siden Nelson Mandela fikk prisen i 1993.

Musikalske innslag

IMG_7890

det var flere musikalske innslag under sermonien

Mellom disse talene var det også noen smakebiter av noen artister som skal opptre på Nobelkonserten torsdag. Det er en årlig konsert som hedrer fredsprisvinnerne og byr på musikk fra flere kulturer i hele verden. Disse innslagene er ofte fremført av kjente artister.  Under seremonien var det musikk fra flere kulturer og sjangere.

Historiske vinnere

Etter talene gratulerte kongefamilien og Jagland, prisvinnerne og gikk sammen ut av rådhushallen, hvor bilene ventet på dem. Da ble de kjørt til Grand Hotell, men fikk ikke mye hvile tid. Senere på kvelden gikk det ett fakkeltog gjennom gaten Karl Johan til heder og ære for fredsprisvinnerne. 17 og 60 åringen står derfor ute på balkongen utenfor hotellrommene og vinker til de som går i toget. Etter det gjenstår det bare fredspriskonserten før de går inn i historien som en av de mest kjente fredsprisvinnerne gjennom tidene.

Forskjellige opphav

Malala Youzafsai er en pakistansk muslim. Kailash satyarthi er en indisk hindu. India og Pakistan har lenge vært i konflikter, spesielt siden Pakistan er et Muslimsk land, og India et Hinduistisk. Selv om disse er fra forskjellige opphav med store konflikter mellom hverandre, viser de fortsatt en så stor vennskapelighet. Denne vennskapeligheten bør hele verden følge, da er vi på en god vei for fred.

Vi takker Aftenpostens Stein Bjørge

Alle nærbildene fra denne artikkelen kunne ikke vært mulig uten Aftenposten sin fotograf. Midt under seremonien tilbyr han selv å låne bort et av objektivene sine til oss. Objektiver vi fikk låne var (etter det Brage Gulla Dyrnes tror) et Canon EF 100-400 mm F4.5-5.6L IS USM til en verdi på ca. 15.00 kr (nytt). Dette viser det fredsprisen står for, å se på det gode hos folk og stole på de. Dette viser Bjørge ved å låne bort et såpass dyrt objektiv til noen helt fremmede personer som han ser ikke har et stort nok objektiv. Tusen takk Stein!

Foto og Tekst: Eirik Sørby, Brage Gulla Dyrnes, Henrik Arnegård

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service