Homofile fangeleirer i Tsjetsjenia

I den siste tiden har fokuset på homofiles rettigheter i ulike land som Tsjetsjenia og Russland blusset opp igjen. Flere kilder hevder at homofile har blitt satt i «fangeleirer» på grunn av sin legning, og at opptil flere homofile personer er savnet i Tsjetsjenia.

Nylig, la Philip DeFranco ut en video på sin Youtube-kanal hvor han snakker om dette temaet. Han pleier til vanlig å legge ut videoer der han diskuterer dagsaktuelle temaer og kommer opp med sin mening rundt disse temaene.

I videoen, tar Phil opp at russiske medier hevder at flere homofile menn i Tsjetsjenia har blitt slått, torturert med strøm og lignende torturmetoder i «såkalte» fangeleirer. Noen rapporter hevder også at flere har blitt drept.

DeFranco ville se nærmere på dette og tok kontakt med en talsperson for Amnesty International. Ifølge denne personen hadde leiren innsatte som hadde forbindelser med IS, personer forbundet med narkotika og andre fanger. Det kommer ikke frem om fengselet hadde innsatte som var der på grunn av deres legning eller ikke.

Aliv Karimov, en talsperson for myndighetene i Tsjetsjenia sa at dette måtte være en stor «spøk». Han sa at rapporten som hevdet at de satt homofile i fengsel på grunn av deres legning, feilinformerte og skapte et dårlig inntrykk.

Pinknews kommer med sjokkerende påstander der de hevder at over 100 personer i alderen 16-55 år har blitt arrestert, alle på grunn av sin legning. De hevder også at mange menn er meldt savnet. Disse opplysningene kan settes under tvil, men hvis de er sanne er det klare brudd på menneskerettighetene.

Talsmannen for Tsjetsjenia sier at man ikke kan arrestere eller undertrykke folk som ikke eksisterer i landet. Hvis slike folk eksisterte i landet, ville de ikke vært et problem for myndighetene fordi familien ville sendt de til et sted de ikke kan returnere fra.

Som Phil påpeker i videoen sin virker det som om Aliv Karimov sier i sitatet ovenfor, at homofile menn ikke finnes, “not here, not in mighty Chetchnya”- Philip DeFranco (https://youtu.be/IU5GH4bg9QU?t=18m24s)

“You cannot arrest or repress people who just don’t exist in the republic. If such people existed in Chechnya, law enforcement would not have to worry about them, as their own relatives would have sent them to where they could never return.” Sa talsmann, Alvi Karimov. (Sitatet er oversatt til norsk ovenfor)

 

Hvis du vil hjelpe homofile i Russland signer Amnesty International UK sin underskriftskampanje (https://www.amnesty.org.uk/actions/stop-abducting-and-killing-gay-men-chechnya) Målet er å på kampanjen til 200 000 signaturer, og har nå nådd over 150 000.

 

Kilder

Skrevet av Erlend Hammersborg og Amanda Braaten

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service