Hva oppfatter andre at vi spiser? Og hva mener ungdommen selv?

Vi tok oss en tur ned på vår lokale matbutikk kiwi, og spurte to av de som handler der om ungdom og mat. Og selvsagt måtte vi også spørre en lærer, så da spurte vi Johanne, læreren til 9A. Vi spurte også noen av elevene på EUS. 
Hengende på jakt etter krydder i Kiwis krydderhylle fant vi en hyggelig dame med navn Solveig. Dette mener Solveig (56) om saken:

Jeg tror ungdom kjøper mye ferdig smurt mat som baugetter o.l. De kjøper også mye brus og energidrikker, det meste de kjøper er usunt. Ungdom drikker alt for mye brus og sukkerholdige drikker generelt, og dette er noe de burde kjøpe mye mindre av. Jeg synes de burde kjøpe mer frukt, og sunn kost. Ungdom sjekker trolig ikke næringsinnhold og hva annet maten inneholder. Noen gjør nok det, men flertallet spiser det de synes er godt.  Vi kan ikke ta alle under en kam, men nå tenker jeg på ungdom generelt.  Det som får ungdommen til å kjøpe det de kjøper er nok at det er et lettvint alternativ.

 

Videre på vei mot fruktdisken, møtte vi på 61 år gamle Evy. Evy måtte le litt av seg selv og sin egen matvei, når hun hørte våre spørsmål.

Ungdom kjøper nok mye pizza og ferdigmat generelt. Brus er nok en klassiker hos de fleste ungdommer. Jeg har ikke noe spesifikt eksempel på hva ungdom bør kjøpe mindre av, men jeg mener de i det hele tatt burde kjøpe sunnere mat alternativer. Vi har jo denne regelen om 5 om dagen, som jeg tror de fleste ungdommer ikke tenker spesielt mye på. Denne skalaen burde de tenke mer på, det skader ikke med mer en 5 om dagen, men det er heller ikke bra med for mye. frukt og grønt.

 

Johanne møtte oss i gangen med et smil, og ville gjerne bli intervjuet.

Go’morgen yoghurt er noe det blir kjøpte en god del av, og kanelboller og sånt da. Ungdom spiser mye brødskiver, det er jo det de får med hjemmefra. De burde kjøpe mer grove rundstykker og brunost, og mindre ferdig hvete boller, skolebrød og slikt. Og energi drikk, bemerk dere at jeg HATER energi drikk. Grunnen til at ungdommer kjøper mye mat er fordi de får alt for mye penger hjemme. De blir så klart påvirket av reklamer, og da særlig facebook reklamer.

Det var mange ivrige elever som svarte da vi spurte om det var noen som ville bli intervjuet, og vi endte opp med å spørre en hel drøss elever. Isak, Cecilie, Mats, Klaudia, Fredrik og Jannicke fra 8. trinn. Synne-Elise, Sigvart, Marte, William og Kristoffer fra 9.trinn og Mike, Roni, Nofel, Eleni og Aleksander fra 10. trinn.

8.klassingene:

Vi tror ungdommer kjøper sjokolademelk, boller, Juice og Iste, Det er ihvertfall det vi ser våre klassekamerater spiser når de har vært i butikken. Det meste av det de spiser som de har kjøpt selv er usunt. Vi burde kjøpe mer sunne ting som frukt og grønnsaker og mye mindre sjokomelk, og søtsaker generelt. Ungdommer kjøper vel det de gjør fordi de synes det er godt, og det er det de liker. Reklamer kan påvirke oss og friste oss til å kjøpe ting, men ikke alltid, det kommer ann på reklamene. Vi løper liksom ikke til butikken hvis vi ser en reklame for gulrøtter til halv pris.

 

9. klassingene:

I butikken kjøper vi stort sett “bare dritt”, som for eksempel brus, energidrikk og andre sukkerholdige drikker. Sjokolade, boller og godteri blir det også kjøpt en del av. Mye av det er First Price, fordi det er et billigere alternativ for oss. Hjemme på lørdagskvelder og andre ganger vi får penger hjemmefra til å dra i butikken, spiser vi mye sjokolade, smågodt og brus. Vi burde absolutt kjøpe mer frukt og grønt. Istedenfor å spise en sjokolade midt i uka, kan man heller skjære opp grønnsager og lage dipp, dette er et sunnere alternativ som også er veldig godt. Energidrikk er skadelig for kroppen, så dette burde vi kjøpe mindre av. Vi burde også kjøpe mindre godteri og brus. Sigvart: “Jeg leste en gang  i et blad at sukker kan gi en avhengighet, som gjør slik at vi ofte får sukkersug, og kroppen vi da “rope” etter mer sukker”. Det kan være en grunn til at vi kjøper det vi gjør. Mange føler seg kule om de går i butikken og kjøper usunn mat. Foreldre er også veldig flinke til å sende med barna sine småpenger som de tror de vil bruke fornuftig, men egentlig så brukes de bare på ting vi egentlig ikke har godt av. Om ungdommene ikke smører med seg matpakke, burde foreldrene smøre mat til de, slik at de har en viss anelse om hva barna spiser. Tv- reklamer og reklameskilt utenfor butikker er reklamer vi ofte blir fristet av, spesielt når det er gode tilbud.

 

10. klassingene:

Vi kjøper mye brus, energidrikker, boller kjeks og rett i koppen. Melkesjokolade, cola, ostepop og annen potetgull er store klassikere blant ungdom. Vi burde kjøpe mindre godteri og andre søtsaker. Nofel mener vi burde kjøpe mindre bananer, mens Roni mener dette er noe vi burde kjøpe mye mer av. Annet vi burde kjøpe mer av er sunn mat som salat, grønnsaker og frukt. Vi kjøper det vi gjør mest fordi der er godt, og fordi vi liker det. Reklamer påvirker oss ikke, egentlig ikke i det hele tatt. “Det irriterer meg bare veldig,” sier Nofel.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service