Hvorfor feirer vi morsdag?

Andre søndag i februar er dagen da vi skal feire våre mødre med blomster, kaker og gaver.

Men hvorfor, på grunn av hvem og hvor lenge har vi gjort det? Når kom skikken til Norge og hvorfor feirer vi dagen i februar måned?

Som mange andre dager vi feirer, ble morsdag importert fra andre siden av Atlanterhavet. Amerikanske Anna Marie Jarvis ønsket å hedre sin avdøde mor, Anne Maria Reeves Jarvis. Moren hadde jobbet med å bedre likestillingen under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen jobbet hun lenge med fred og forsoning i USA. Moren døde i 1905, et år senere arrangerte Anna Marie Jarvis en minnemarkering for henne. Samtidig som hun jobbet med å få på plass en offisiell minnedag for mødre.

12 mai 1908 ble den første offentlige morsdagen feiret. Feiringen fant sted i metodistkirken i Crafton og Philadelphia. Da hadde dagen navnet- Memorial Mothers Day Meeting. Året 1910 ble navnet kortet ned til Mother’s day, som er en forkortelse for Mothering Sunday, og ble så vanlig å feire i flere amerikanske byer.

To år senere ble det startet en internasjonal organisasjon som hadde som formål å innføre dagen til andre land. Det ble en suksess. Dagen spredte seg raskt til Europa, og ble veldig populær i Tyskland og Østerrike.

Skeptikeren Norge

Norge var litt nølende, men ble med på feiringen syv år etterpå. Den første morsdagen ble markert for 98 år siden i år, og ble holdt 9. februar 1919 i en metodistkirke i Bergen. Nesten hundre år etterpå er morsdag fremdeles en kjent og hyggelig feiring.

I de fleste andre land feier de dagen i Mai. Man vet ikke helt hvorfor Norge feirer Februar, men en teori er fordi Norge har andre store merkedager i Mai.

Husk å feire moren din og ha en fin dag!!

 

Kilde: http://www.adressa.no/nyheter/kuriosa/article9113279.ece

 

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service