Jul på gammel og ny måte

Nå er det blitt desember og jul. jul er høytiden med mest merkedager og tradisjon. Julens mange merkedager har forskjellige spennende tradisjoner. Noen av merkedagene under er gamle og ikke feires lenger, andre er veldig populære.

Her finner du en oversikt over merkedagene i julen, du kanskje ikke har hørt så mye om

Advent

Første søndag i advent- Advent starter med den første søndagen i advent. Den første søndagen makeres 4 søndager før 25. Desember. Den siste søndagen i advent kan være så sent så den kommer på sleva julaften 24. Desember

  1. Desember – Barbromesse

Barbomesse er en gammeldags merkedag for en katolsk helgen. I følge tradisjonen skulle solen forsvinne denne dagen for å komme tilbake på Lussinatten, den skumle natten før Luciadagen 13.desember

  1. desember – St. Nikolaus eller Nilsemesse

Denne dagen feires minne om St. Nikolaus som er “den gamle” Santa Claus eller julenissen. I Norge ble dagen kalt Nilsemesse. Tradisjonen går ut på at barna setter frem sko eller støvler på kvelden 5. desember (natt til 6.desember) og om natten vil St. Nikolaus komme og fylle dem med godterier og gaver.

desember – Annadagen

Dette var dagen til minne om Marias mor Anna. Dagen ble også kalt Anna røytrøv Anna røytrøv tyder på at man ventet på regnvær.

13. desember Luciadagen

Luciadagen er til minne om St.Lucia og feires i de fleste skoler og barnehager med sang, lussekatter og Luciaopptog. Luciafeiringen er enda større i Sverige enn i Norge. Luciadagen er veldig populær og feires av veldig mange, både eldre og yngre.

 

Juletiden starter 13. desember og varte til 13. januar

Selve adventstiden regnes fire uker før jul. Før startet ikke selve juletiden før Lusiadagen 13. desember, og varte til 13. januar, eller tjuende dagen. I dag starter jula litt som man selv vil og varer forskjellig fra familie til familie.

 

Thomasmesse – Thomas brygger 21. desember

  1. desember feires apostelen Thomas. St, Thomas var tvileren blant disiplene og han nektet å tro at Jesus hadde stått opp fra de døde før han fikk se merkene og sårene hans.

 

 Kakelinna var gjerne 21. desember

  1. desember var det alltid mildvær. Dette mildværet blir kalt for kakelinna og folk trodde det ble mildvær fordi alle ovnene var glødende varme og fulle av julebakst.

 

Vintersolverv 21. desember

Vintersolverv kommer den dagen solen står lavest på himmelen. Klokkeslettet for dette varierer litt fra år til år og faktisk vintersolverv kan derfor inntre både 21. og 22 desember, men i kalenderen er dagen av praktiske grunner satt til 21. desember

 

13. januar – Tjuendedagen

Tjuendedagen’’feier’’ at jula er ferdig, og da er det slutt på julefeiring. Vanlige tradisjoner for å symbolisere at julen var over var å «koste» den ut med en sopelime, kaste øltønnen ut av kjelleren eller fjerne smøret fra bordet.

 

 

Kilder:

www.aktivioslo.no/guide/jul/merkedager/

Googlebilder

 

 

 

 

Powered by WordPress and ShopThemes