Kan video spill svekke kunnskap og kreativitet?

I denne teksten skal jeg og Rebecca sjekke om video spill kan gjøre deg mindre kreativ og gjøre deg dummere. Samtidig som vi kommer med eksempler på spill som har positiv eller negativ effekt på de syns punktene.

Hvem spiller?

I spørsmålet om hvem som spiller video spille kunne man for 10 år sagt: “Bare ungdom eller eldre spiller video spill”. I år derimot kan man si at alle spiller video spill. Vi er omringet av dem, fra den mest high-tech PC’en med GTA V i full HD, til din vanlige mobil med Hay-Day. Spill har en stor påvirkning, ikke bare på ungdom men også på voksne og barn. Besteforeldre på 50-60 spiller også, kanskje ikke de spillene du spiller med de spiller slikt som Super Mario og Pac-Man.

everyone plays

Kan video spill skape voldelige handlinger?

Folk er negative til video spill, spesielt hvis de bare har hørt om spill som GTA, Postal eller Manhunt. Det som får dem til å si “Nei, hva er det som skjer. Dere ødelegger barna våres og gjør dem voldelige.” Til det sier jeg “Hva?!” Selv om videospill er voldelige så har vi mennesker noe hate-video-games-nowsom heter “fornuft”. Selv om ikke alle har fornuft, er det noe som de fleste styres av. Det får folk til å skjønne at det som skjer foran seg på skjermen er fiktivt og ikke ekte. Man skal ikke gå rundt på gaten og skyte enhver person du ser. Hvis ungen din er voldelig og spiller spill, så er det ikke garantert at det er spillet sin skyld. Det kan våre dårlig foreldrevirksomhet… Når vår generasjon blir foreldre om en god del år, kommer vi nok ikke til å slutte å spille video spill. Derfor blir det viktig å passe på at barna våres ikke spiller spill du vet vill ha en dårlig påvirkning på ungen. Men hvis du lar dem spille spill som GTA, burde du ihvertfall sitte sammen med dem og snakke med ungen(e). Fortell dem at det de ser ikke er ekta og at det er galt å gjøre det i den virkelige verden. På en andre siden så kan et video spill gjøre deg aggressiv, men ikke på grunn av  at spillet er voldelig men p.g.a spilleren blir frustrert av at han/henne ikke klarer et level i spillet. Altså får man følelsen av at man MÅ mestre spillet og alt det tilbyr. Selv om man blir frustrert så tar man forhåpentlig vis ikke med aggressiviteten ut av huset og ut på gaten.  For å oppsummere her, så har foreldre mye å si på voldligheten til et barn, ikke bare video spillet. Aggressivitet er noe alle har og må slippe ut av og til.

Hvor kreativ blir du av å spille video spill?

Har du hørt om Minecraft, Teraria eller Roller Coaster Tycoon? Har du det, har du hørt om de kreative spillene som finnes. Slike spill tester kreativiteten din og får deg til å tenke stort. Du kan bygge/konstruere store bygninger, kjøretøy eller berg- og dalbaner. Det finnes mange spill kategorier, men for meg er det tre hovedgrupper; “Sandbox” spill, su kan gå overalt og velger selv når du skal gjøre oppgavene du har bwmfått. “Kreative” spill, du får ressurser som du kan bruke til å bygge alt fra et tresverd til Bruce Wayne’s Mansion. Den siste gruppen er “linear” spill, hvor du går fra punkt A til punkt B, “that’s it.” Det er slike spill som kan gjøre deg mindre kreativ. Spillet tester ikke kreativitet og den gir ingen mulighet til å gå og utforske verden. Samtidig som vi snakker om de ukreative spillene, må vi nevne at de fleste spill har en hvis form for utforskning eller utfordringer. Spill som Skyrim, Fallout, Minecraft og Super Mario Sunshine er eksempler på slike spill.

Kan du lære av å spille video spill?

Jeg startet å spille videospill når jeg var ganske liten, så selvsagt fikk det innflytelse på meg. Det video spill lærte meg mest var engelsk. Siden så og si alle spill er på engelsk med undertekster på engelsk. Der får man to fluer i en smekk. Du lærer uttale av spillet og du lærer hvordan man skriver de ordene med å se på underteksten. Som du ser på videoen så kan video spill få deg til å fokusere mer, øke hjernekapasiet og mye mer. Derfor kan det være lurt å spille litt av og til.

Slik vi har sett er videospill bra for deg, hvis du kontrollerer hvor mye du spiller. Det kan hende videospill har noe å si for voldlighet, men foreldre må også vite når nok er nok. Spill kan hjelpe på kunnskap, kreativitet og eventyrlyst.

Skrevet av EUSA spillanmeldere Mathias og Rebecca.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service