Krim-Halvøya -russisk eller ukrainsk?

I denne artikkelen vil det stå litt om situasjonen og krigen på Krim Halvøya! Blir den berømte Krim Halvøya fortsatt ukrainsk eller nyvalgt russisk?

Det er blitt kjent at det er uroligheter på Krim Halvøya. Dette har vart i flere dager og det er diskusjoner mellom Ukraina og Russland. Grunnen til disse urolighetene er at de er uenige om hvem som skal eie Krim Halvøya. 19. febraur 1954 ga Sovjet-Unionens leder Nikita Khrusjtsjov Krim Halvøya til Ukraina. Den var en militær strategisk fordel og Khrusjtsov angret veldig på at han ga den bort. Dette er store deler av konflikten mellom Ukraina og Russland. Denne konflikten er så stor at noen har fryktet en 3. verdenskrig.

De nyeste nyhetene sier at Krim har erklært uavhengighet til Ukraina. Dette vil si at de ikke lenger tilhører Ukraina og vil mest sannsynlig gå over til Russland, men ingenting er avgjort og de på Krim Halvøya skal ha en en folkeavstemning søndag 16.03.2014. Det er forhåpentligvis da det blir oppklart om Krim Halvøya blir russisk eller ukrainsk.

Presidenten for Ukraina, Viktor Janukovitsj, har rømt fra hovedstaden i Ukraina, Kiev, hvor det er mye uroligheter iforhold til Krim Halvøya. Den ukrainske presidenten sier at selv om han ikke oppholder seg i Kiev har han fortsatt makta over de militære styrkene i Ukraina. Han vil ikke gripe inn i Krim Halvøya, men vil heller la folke bestemme.

Krim-kart

 

Krim Halvøya ligger nesten midt i Svartehavet, med en overgang mellom Krim og fastlandet i Ukraina.

Skrevet av Henrik og Eirik.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service