Kvinnene IS frykter

Terroristene ser ned på kvinner, men de er livredde for å krige mot dem.

Vi har hørt mye om islamistene i IS kidnapper, voldtar, torturerer og dreper kvinner. Det vi hører mindre om, er de kvinnene som griper våpen, og faktisk kjemper tilbake.

Du har kanskje aldri hørt om at der er en norsk-kurdisk kvinne, Bahar, som er aktiv i kulissene. “Du vet aldri hvor fienden er, du må alltid passe på” forteller Vian, en kvinne i den kurdiske hær for kvinner,

Hver gang jeg dreper noen, hevner jeg en av mine falne venner

Ingenting er mer ydmykende for en IS – soldat, enn å bli drept av en kvinne.  Kvinnene vet at hvis IS kommer inn til basen deres vil de voldta, torturere og drepe kvinnene. De har sett IS halshugge helt uskyldige barn. Den kurdiske hæren for kvinner har fått store problemer. De har mangel på våpen og ammunisjon, mens IS får støtte fra flere islamitter, også i Norge.

I Oslo er 42 år gamle Bahar frustrert. Hun blir irritert. Hun skjønner ikke hvorfor folk blir med i IS, de vet at de må drepe barn, de vet at de må voldta kvinner, så hva er poenget? De hr vært i Norge. De er født her eller er etnisk norske. Bahar har bodd 14 år i Norge, både studie og jobb ha dreid seg om å hjelpe kvinner. Hun mener det er viktig å kjempe for kvinners rettigheter og menneskerettigheter. I det siste så har hun vært mest i Nord-Irak, med alt som skjer der nede, så klarer hun ikke å være i Norge så lenge om gangen. Hun trives veldig godt i Norge, men vil være i Kurdistan å kjempe for kvinners rettigheter. Hun har allerede hatt en innsamlingsaksjon der pengene har gått til kvinner i Syria. Hun mener at vi må lære å beskytte seg, særlig kviner. Før IS kom var Bahar en våpenmotstander i millitæret. Nå bruker ho fritiden til å organisere et våpen kurs, for å trene kvinner til å kjempe mot IS. Det er viktig at kvinner er med i denne kampen, for kvinner betyr ingenting for IS. Hun har alltid kjempet med fredlige milder, men bruker denne gangen et gevær. “Denne er for fred”, sier hun, og holder våpnet stolt opp.

Bahar startet med kvinners rettigheter lenge før IS kom. Da Bahar var ni år var hun ute å lekte hørte hun skudd. Det ble sagt at en jente ble skutt fordi hun hadde kjæreste. Bahar har fortalt at jenta ble drept for å redde familiens ære. Bahar har blitt truet med livet i Kurdistan, da flyttet hun til Norge.

De sier at Norge er et trygt land, men i Norge ble jeg også truet på livet. 

“Gud sier at man kan ha fire koner, hvorfor nekter Bahar Munzir på dette? Dere fortjener å bli brent. Dere passer bare i helvete. Kvinner er kun helvete” Dette er trusler Bahar mest får, og hun har fått over 500 telefoner fra menn som sier noe av det samme, hver gang.

Bahar besøker en flykningsleier der hun snakker med så og si alle sammen. Hun teller opp alle som er kidnappet, drept, torturert eller voldtatt.

Fahima og den lille niensen Zaina ble kidnappet av IS i august i fjor etter massakren i Sinjar. De samlet oss og skilte kvinner og jenter fra mennene. De tok oss til et stort hus i Mosul med bare kvinner og jenter. Zaina er bare 13 år. Hun forteller at hun ikke ble misbrukt. Men en dag kom terroristene etter storesøsteren hennes. En mann hadde med nye klær til henne, og han ba henne ta en dusj før hun skulle ble med ham. I dusjen begikk hun selvmors ved å kutte pulsårene i håndleddet. Tilslutt har Bahar og medhjelperne registrert 2300 kvinner og barn som er fanget hos IS. Og fremdeles er det mange ofre som ikke er registrert.

Bahar mener at Vian er en modig kvinne. Hun er ung og kjemper mot IS.

Bahar besøker millitær basen til Vian. De får en melding om at IS nærmer seg fronten. Troppen danser en dans, som skal være det siste lyse minnet før de går ut i krig, tilfelle noen av dem ikke kommer tilbake.  Bahar blir værende på basen, og det er usikkert hvor IS befinner seg. Det er bare noen få soldater som bli igjen på basen. Bahar får beskjed om å ikke gå ut av basen. Det er mange IS-sympatisører der ute. Bahar har fått snakket med kvinnene som ble igjen på basen. De føler at de kan få til alt, at de har frihet til alt.

Bahar vil neppe gi seg med det ho driver med, før hun får det som hun vil. Hun vil fortsette å kjempe for kvinners rettighet, støtter Vian i den tøffe hæren mot IS.

Informasjonen er hentet i fra Dokument 2(23.02.15)

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service