Lekser

Skal vi ikke snart la de der leksene tilhøre historien?  Med en skole uten lekser, ville det blitt mindre frustrasjon omkring skole og hjemmelekser, skriver Sølvi Brekklund Sæves på bloggen sin:http://epletriks.blogspot.com/

Hva er poenget? Barna blir mindre motivert til skolen, det tar av fritiden og de syns det er kjedelig! Digermulen skole i Lofoten droppet å gi elevene lekser. Resultatet er at skolen gjør det mye bedre enn alle andre skoler, både lokalt og nasjonalt.

I følge VG skaper lekser mange konflikter og ulyst blant elevene. I en leksefri skole trenger ikke elevene møte på skolen med angstfor at de ikke har gjort det pålagte hjemmearbeidet.

Elevrådet på Eidsberg ungdomskole har diskutert saken om lekser. De vill bytte ut lekser med et annet alternativ, som f. eks lengre skoledager.

Vi intervjuet noen i 9. klasse og de hadde nesten den samme meningen om lekser alle sammen.

lekser, media og informasjon

De syntes lekser er helt meningsløst, kjedelig og tar mye tid. Noen ganger måtte de til og med droppe fritidsaktiviteter for å få gjort ferdig leksene sine.

Vi spurte om hva skolene kunne ha gjort i stedet for lekser og da begynte elevene å tenke litt. Etter hvert svarte de at man kunne for eksempel hatt en time lenger på skolen. Eller så kunne lærerne ordnet en uketest hver fredag for å se om vi har fulgt med i timene.

De tenkte at meningen med lekser er for å plage oss, kanskje litt for å repetere det vi har lært og for å komme forbredt til timen.

Til slutt spurte vi om hva lærere kunne gjøre for å motivere elevene til lekser.

”lærerne kunne ha gitt oss litt mindre lekser, ikke bare gi oss oppgaver og lese lekser og sånt. De kan finne på noe litt mer gøy. Det er viktig med variasjon”

Vi intervjuet Sølvi om lekser fordi hun er også i mot lekser, og fordi hun har skrevet et innlegg på bloggen sinn om dette.

Vi satt oss i sofaen utenfor lærerværelse.  Vi startet å spørre hun om hvorfor hun var i mot lekser, hun svarte ”det er en unødvendig forlengelse av skoledagen. Det er arbeid som hører til på skolen også må elevene gjøre det hjemme, når de egentlig skal gjøre andre ting”

Sølvi er jo kontaktlærer til 10 F, derfor lurte vi på om hun gav dem lekser. hun er jo ansatt på en skole med lekser derfor er hun jo forpliktet til å følge reglene, men elevene til Sølvi får  i lekse at de skal fortsette litt med tekster eller prosjekter som de har jobbet med på skolen.

Videre spurte vi henne om hun selv hadde mye lekser, og da svarte hun at hun hadde veldig standard lekseplan. ”Det var helt vanlig, som dere har nå kanskje. Og vi fikk helt vanlige oppgaver” hun tenkte heller ikke noe over at hun hadde lekser, så hun var ikke noe imot det.

til slutt spurte vi hun om hun hadde lyst på en leksefri skole, og da svarte hun:

”Ja, jeg har det. Jeg har lyst på en skole hvor elevene gjør skolearbeidet på skolen. Og da må man jo ha litt mer tid, eller være mer effektive. Så jeg tror hvis lærerne hadde pratet litt mindre, og elevene jobber litt mer hadde vi fått gjort veldig mye i skoletiden. Det hadde gått helt fint med en leksefri skole, men da måtte vi hatt litt mer prøver, kanskje ett prosjekt og du må jo jobbe litt mer hjemme”

Skrevet av Oda, Tirill, Anna og Marte

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service