Mesterskapet i Aserbajdsjan

De siste dagene har vår beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, tatt turen til Azerbaijan for å teste ferdighetene sine.Her vil du se noen av resultatene til Carlsen hittil i turneringen.

Minneturnering

Turneringer «Gashimov Memorial» spilles til minne om den unge storspilleren fra Azerbaijan, Vugar Gashimov, som døde uventet under medisinsk behandling i januar i år. Gashimov var født i 1986 og på sitt beste var han blant de 10 beste sjakkspillerene i verden. Dessverre hadde han økende helseproblemer og måtte gi seg som aktiv på toppnivå for et par år siden. Det kom likevel som et sjokk på sjakkverdenen da han gikk bort tidligere i år.

Det er seks spillere med i turneringen. Fire av de topp 10-rankede i verden er med. Alle spillerne møter hverandre to ganger. Turneringen går over elleve dager.

I tillegg til Carlsen og Mamedyarov, deltar Fabio Caruana, Teimour Radjabov, Hikaru Nakamura og Sergej Karjakin i minneturneringen.

Første kampen for Magnus ble spilt mot Mamedyarov. Mamedyarov er verdens tiende beste spiller, men det betyr ikke at Magnus skulle tape! Magnus bestemte seg for å begynne sterkt med et veldig sterkt parti.

Dette er analysen av matchen Carslen-Mamedyarov:

– I første runde av Gashimov Memorial spilte Magnus Carlsen hvit mot Mamedyarov fra vertslandet Azerbaijan. Carlsen tok et initiativ i midtspillet og økte gradvis presset. Rundt trekk 30 hadde nordmannen fullstendig tatt over motstanderens brikker, og i et desperat forsøk på å unngå en langsom kvelningsdød, gamblet Mamedyarov i trekk 35 og tok en forgiftet bonde, forklarer Rune og fortsetter:

– Men etter det var stillingen tapt for svart, og Carlsen fullførte med et fint destruksjonsoffer på h6. Svart prøvde et motoffer med håp om evig sjakk, men Magnus hadde kontroll på variantene og førte partiet trygt i havn. Dermed har Carlsen fått en perfekt start i Gashimov Memorial.

Dag to spilte Magnus mot Hikaru Nakamura. Nakamura er kanskje revansje sugen etter det bitre tapet i Zürich tidligere i år, men det bryr ikke Magnus seg noe om og kjører på med en seier til!

Dette er analysen etter kampen Carlsen- Nakamura:

– Fra en ganske lik åpning utspilte han gradvis motstander Hikaru Nakamura fra USA, og i tidsnøden fram mot trekk 40 gjorde amerikaneren et par unøyaktigheter som viste seg å bli avgjørende, oppsummerer VG-ekspert Hans Arild Runde.

– Carlsen vant først én bonde og noen trekk senere enda en bonde, og selv om det gjenstod noen praktiske utfordringer, var det ikke lenger tvil om at det bar mot nok en seier for nordmannen, utdypet han.

Nakamura har aldri slått Carlsen i et ordinært sjakkparti, på tross av at han tidligere har brukt store ord om sine egne muligheter mot nordmannen.

Som du ser har Magnus klart seg strålende hittil, men da får vi se om han klarer det i de neste kampene.

Analysen og kommentarer etter kampen Carlsen- Karjakin:

– Det er det andre lange partiet på rad. Jeg tror jeg kunne gjort mer ut av fordelen min. Jeg gjorde noen feil, og han forsvarte seg bra. Men jeg tror formen min er ok, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet, ifølge TV2 Sporten.

I dette partiet mellom Karjakin og Carlsen fikk ikke russeren til veldig mye med de hvite brikkene og brukte dessuten veldig mye tid i starten.

Til slutt måtte Carlsen ta til takke med remis i tredje runde av Gashimov Memorial.

Dette er analysen etter partiet Caruana- Carlsen:

– Dagens parti åpnet rolig med Berlin-varianten i spansk, og etter 20 trekk stod Carlsen helt fint. Et par unøyaktige trekk fra Carlsen like etterpå ga Caruana et lite overtak, og da nordmannen gjorde en grov feil i trekk 24, tapte han en bonde etter en liten kombinasjon, sier VGs sjakkekspert Hans Arild Runde.

-Stillingen var ikke håpløs for Carlsen, men så gjorde han en ny feilvurdering i trekk 33-35 og tapte bonde nummer to. Da var det ikke noe Carlsen kunne gjøre for å redde partiet, selv om Caruna ikke fant den raskeste veien til målet.

Analysen av partiet mellom Carlsen Radjabov:

– Jeg vet ikke hva som har skjedd. Motstanderne spiller bra. De fighter bedre enn meg, sa Carlsen på pressekonferansen.

– Jeg trenger virkelig en hviledag nå. Jeg skal forsøke å komme tilbake. Akkurat nå fungerer det ikke.

Da Carlsen tapte for Fabiano Caruana i det fjerde partiet, var det hans første tap i klassisk sjakk siden juni 2013 – også det mot Caruana.

I dag var det slutt etter 51 trekk.

Det er første gang siden Grand Slam-finalen i Bilbao i oktober 2010 at verdensmesteren taper to partier på rad.

Dette er analysen av Mamedyarov-Calsen:

Hjemmehåpet Shakhriyar Mamedyarov ga opp etter 27 trekk og drøyt tre og en halv time. Da hadde Magnus Carlsen – med svarte brikker – et solid tak på partiet.

– Nå er jeg tilbake på det riktige sporet, og håper å fortsette der, sier Carlsen til TV2.

– Når jeg har tapt, så er jeg ikke fornøyd før jeg har vunnet igjen. Så nå er jeg glad. Jeg har hatt det gøy i dag.

Hans Olav Lahlum uttalte på TV2 Sport at det var litt uventet at Mamedyarov skulle gi seg så tidlig.

– Men han kjente vel at det var utforbakke, og at han tross alt spilte mot verdensmesteren. Men det var litt respektfullt, mente Lahlum.

Analysen av partiet Carlsen- Nakamura:

I dag så det endelig ut til at han kunne slå den norske verdensmesteren, men så rotet han seg bort i tidsnød – og da benyttet Magnus Carlsen muligheten til å snu kampen og vinne med svarte brikker.

Dermed har Hikaru Nakamura fortsatt aldri slått Carlsen i klassisk sjakk.

Analysen av Carlsen-Karjakov:

Carlsen står med 5 poeng etter åtte spilte partier. Nordmannen spilte med hvitt og innledet med et lite overtak. Etter at spillerne byttet av sine dronninger og senere begge tårnene, syntes det tidlig klart at kampen ville gå mot remis.

Partiet var over etter tre timer, det korteste Carlsen har spilt i turneringen til minne om Gasjimov.

Den siste analysen av Carlsen-Caruana:

Det virket som om nordmannen ville spare litt krefter til de avsluttende to partiene mot Teimour Radjabov med svarte brikker tirsdag og Fabiano Caruana med hvitt onsdag.

VGs sjakkekspert kalte det tidsnødsdrama i den avgjørende fasen i partiet.

-Da røyken har lagt seg etter et kraftig tidsnødsdrama, er det helt klart at Carlsen kommer til å vinne partiet og dermed også turneringen. Caruana forsøkte å få motsjanser mot hvits konge, men Carlsen forsvarte stillingen bra, og svarts angrep ble aldri virkelig farlig, selv om det så litt småskummelt ut på et tidspunkt, skrev Runde i direkte-studioet.

Etter neste fem timers spill ga Carlsens italienske motstander opp. Carlsen vant partiet og turneringen.

– Jeg spilte bedre den siste tiden inn mot tidskontrollen og det ble avgjørende. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til i dag, for jeg var litt usikker på hva jeg skulle spille i åpningen, sier Carlsen til TV2.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service