Nervepirrende

I disse dager er det noe spektakulært som er i ferd med å skje. Vi vet ikke når, men geologene sier det kan skje når som helst. Det er et ras som er i ferd med å skje! 

“Mannen” som er et stort fjell i Rauma i Romsdalen har vært i rasfare i flere dager nå. Fjellet har vært i en historisk stor bevegelse nå og det fortsetter. Rasfaren blir bare større og større. De aller siste døgnene har den flyttet seg 1-2 centimeter, som er lite i forhold til det han har flyttet seg før.

Tirsdag anslo flere geologer at deler av fjellet Mannen i Rauma ville rase ut i løpet av dagen. Målinger viste at fjellpartiet hadde beveget seg så mye som 7-8 centimeter i døgnet. Denne utviklingen stoppet litt, og geologene sa at faren avtok betraktelig. De fikk ikke hjelp av værgudene til at fjellet raset, men værmeldingene sier at raset vil skje om ikke mange dager eller timer. De sier at det er temperaturen og nedbøren som kommer til å avgjøre når den raser. Geologene har flere ganger sagt at det kommer til å rase, men det er det enda ikke gjort.

Her ser vi de rasutsatte områdene ved Mannen

Her ser vi de rasutsatte områdene ved Mannen

 

Folkene med hytter og hus rundt Mannen er evakuert og befinner seg utenfor det farlige området.

Det lokale politiet har sperret området, så ingen kommer seg inn på området hvor Mannen kan rase.

Det at nedbør setter fart i det allerede ustabile fjellet har også ført til at tanken om å vannbombe fjellet nå blir vurdert nærmere. Det de har vurdert er å sende opp et brannhelikopter med en vann”kule” som de skal slippe over den rasutsatte delen av fjellet. Problemet med dette er at de ikke har ressurser til dette og at kommunen ikke ønsker å delta på dette. De har vurdert sprengning, men dette er blitt uaktuelt pga vanskelige forhold i fjellet.

Du kan følge denne saken på direktesendt video på TV2 og VG sine sider.

Skrevet av Henrik og Eirik

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service