Norge har fått rosa brannbiler!

rosa brannbil

FOTO:Maurer Fondation

Brannmenn i Norge støtter kreftforeningen ved å male brannbilene sine rosa! Hurum kommune har Norges første rosa brannbil. Grunnen er at det å jobbe med ild og røyk faktisk er kreftfremkallende. Les saken og få med deg intervju med Jørn Thon, fagleder i Indre Østfold Brann og Redning.

Kreftrisikoen for brannmenn er høy, så mange som 8 av 10 brannmenn for diagnosen kreft. Hurum kommune har derfor inngått et samarbeid med kreftforeningen og brannmenn mot kreft. Brannmenn mot kreft er en organisasjon som setter fokus på å forminske risikoen for kreft og arbeider med de som har blitt rammet. De mener at det er brannmenns daglige arbeid som er årsaken til at risikoen for kreft er høy. Det finnes nemlig kreftfremkallene stoffer i brannrøyken og målet deres er å redusere den.

USA har en stund hatt rosa brannbiler, men formålet deres er annerledes enn Norge. I USA fokuserer de mer på å spre kunnskap om brystkreft til samfunnet og fokuserer ikke på brannmennenes helse, i forhold til kreft.

 

Jørn Thon FOTO: Benedicte S. Pedersen

Jørn Thon
FOTO: Benedicte S. Pedersen

Jeg besøkte Indre Østfold Brann og Redning og fikk et intervju med Jørn Thon. Han hadde hørt om Hurum kommune sitt tiltak og her er dialogen vår.

Hva synes du om dette tiltaket?

– Det er jo et fint tiltak, fordi at de setter et kreftfokus på brannfolk. De bruker den rosa fargen fordi den rosa sløyfen symboliserer kreft. De har gjort ett lite stønt, for å få litt hjelp og midler til å gjøre forebyggende tiltak på brannstasjoner og i arbeidet.

Så dere er selv klar over at å håndtere brannrøyk er kreftfremkallende? 

– Ja, vi jobber veldig mye med det. Det er veldig viktig at dere unge må ta tak i jobbrelaterte helseskader i tida fremover. Der vi vet at det er spesiell høy risiko, er det viktig gjør noe med det tidlig. At vi får fokus på det i samfunnet. Det er ikke sånn at brannfolk er så tøffe at de ikke får sykdommer. Vi får det vi og.

Kunne dere brannmenn i Mysen tenke dere å male en brannbil rosa?

-Nei, vi skal ikke ha en rosa brannbil stående her i Eidsberg. Jeg tror ikke den bilen de i Hurum malte rosa, er en permanent løsning. Den er nok bare foliert for å få et fokus på kreft saken. Det har den jo klart også , fordi den har vært på riksdekkende media. Jeg mener at det de gjorde med den bilden har vært en god ting for resten av brannvesenet også. De har satt ett fokus på det på vegne av alle oss andre.

Så du tror ikke at å male enda en brannbil rosa vil gi ett større fokus på kreft blant brannmenn?

-Nei, det tror jeg ikke. De gjorde det bare for ett stunt. Når det kommer til fargevalget på brannbilene går det i mye større grad, på grunn av trafikksikkerhet. Vi må være synlig i trafikken under utrykning. Det er derfor vi har den knallrøde fargen. For sikkerhet og at andre trafikanter skal se oss. Det ville vært upraktisk og male en brannbil rosa. Jeg tror at de klarte å sette ett stort fokus på kreft bland brannmenn, og hvis noen andre også skulle gjøre det samme ville det virke uoriginalt.

-Indre Østfold Brann og Redning er et interkommunalt selskap og et samarbeid mellom sju kommuner. I Eidsberg har vi en brannstasjon og det er en av seks stasjoner som tilhører Indre Østfold Brann og Redning. Vi brannmenn er pålagt å ta av oss tøye etter å ha handtert brannrøyk og sykdomsfremkallende stoffer, før vi stiger inn i bilen igjen. Klærne blir pakket inn i tette poser og blir vasket når vi kommer tilbake på stasjonen. Dette er ett av tiltakene vi gjør for å forhindre sykdommer.

 

For å konkludere synes Jørn at dette er ett flott tiltak, og det har gitt masse oppmerksomhet på kreft blant brannmenn. Selv om rosa fargen er “kreft fargen” er ikke fargevalget det mest praktiske. Han er sikker på at den ikoniske rødfargen ikke kommer til å bli endret til rosa i Eidsberg. Det er viktig og ta helseskader i arbeidet seriøst, og det er flott at Indre Østfold Brann og Redning tar en rekke tiltak for å forhindre dette.

Powered by WordPress and ShopThemes