Økonomiens sjef

 

FOTO: Marte Neset og Kajsa Johansen

FOTO: Marte Neset og Kajsa Johansen

 

Er du like opptatt av økonomi som denne mannen? Da bør du lese dette!

Jon Einar “Sofus” Heidenberg (50) er en rådgiver i ungt entreprenørskap. Han har vært opptatt av økonomi siden han gikk på ungdomsskolen. Sofus liker ikke generell matematikk som f.eks. ligninger, men er veldig glad i regning. Dere mener kanskje at matematikk og regning er det samme, men etter hva Sofus mener så er det ikke det.

Hvorfor vil du undervise oss unge i økonomi?

Jeg gjør dette fordi jeg ser at ungdommer som ikke vet hva ting koster, det vet ikke hvordan økonomien hjemme ser ut. Foreldrene har også en stor skyld i dette, fordi de snakker ikke så mye med barna om det. Det er viktig at ungdommer vet hvordan de skal bruke pengene sine i dagens samfunn, og det kan hjelpe dem videre i livet.

Synes du det er viktigere med økonomien enn det vi lærer i matte timen?

Ikke bestandig, det er avhengig av hva du skal lære om. Man trenger å lære forskjellig typer matematikk. I den jobben jeg har er det masse jeg lærte på skolen som jeg ikke har hatt bruk for, men en kompis av meg som er ingeniør har hatt bruk for mer avansert matte.

Hva tror du unge i dag bruker mest penger på?

Oi, det var et vanskelig spørsmål for det er lenge siden jeg var ung! Men jeg tror de bruker mye penger på telefon, noen shopper mye, også kan det være mye press på å ha den riktige veska eller jakka til 10.000kr. Og man blir ikke noe bedre menneske om du har den dyreste veska eller jakka. Det gjelder det samme med voksne, men mannfolk pleier å kjøpe mer teknologiske ting, og mye dyrt verktøy. Og som voksen kan man tenke at hvis naboen har kjøpt noe nytt og dyrt må jeg også kjøpe noe nytt og dyrt.

Hva har du gjort når du har undervist i klassene?

Da prøver jeg å fortelle historier og lage eksempler på hvordan man må tenke, jeg bruker mye eksempler på hva jeg har gjort selv.

Hvordan synes du elevene har klart seg gjennom timene?

De har vært helt grusomme, jeg har slitet veldig. Jammen helt seriøst liksom, Eidsberg elevene har vært slitsomme. Neida hahaha, jeg bare tuller. Jeg fortalte lærerne i går at jeg har blitt positivt overrasket, fordi dere er flinke i matte og til å løse oppgaver som jeg har gitt dere. Ellers så er dere som alle andre ungdommer, dere skravler litt.

Er det viktig at elevene lærer å lage budsjett?

Jeg synes jo det, hvis ikke så hadde jeg ikke vært her og undervist. Jeg mener dette fordi det er viktig med et forhold til økonomi, det er viktig å vite at de pengene du tjener, må man bruke på en smart måte.

 Det går et program på tv som heter Luksusfellen, som handler om økonomi og at folk har brukt pengen sine feil, hva synes du om programmet?

Jeg synes det er et fint program og det er veldig viktig å snakke om det. Hodet mitt synes at de som havnet der er litt dumme også, men noen av de kan være litt uheldig da. Det kan ha skjedd en skilsmisse eller andre hendelser. Så jeg mener at mange lærer av dette programmet.

Hva mener du om kredittkort?

Jeg bruker det selv, men kredittkort kan være farlig. Det er både dumt og smart, så hvis du ikke klarer og bruke det riktig så er det skummelt. Og da kan du fort havne på Luksusfellen. Men bruker man det riktig er det en god ting.

Så alt i alt er det viktig å lære om økonomi i ung alder.

 

LAGET AV: Ingrid, Kajsa, Marte.

 

Powered by WordPress and ShopThemes