Skolen er avslørt!

FOTO: Maiken Buer

Har du lagt merke til at på Eidsberg ungdomsskole kaster vi all søpla i en konteiner. Hjemme blir vi lært opp til å alltid kildesortere. Men hvorfor skal det ikke være sånn på skolen?

Eidsberg ungdomsskole kildesorterer ikke i det hele tatt! Vi har kun en konteiner hvor vi kaster alt avfall. Hvis du har hatt mat og helse, har du kanskje lagt merke til at vi kildesorterer litt, ved at vi bruker matavfallsposer. Men alt blir jo kastet det samme stedet uansett.

Vi spurte rektor, om nettop hvorfor vi ikke kildesorterer. Svare vi fikk var overraskende, fordi selv han lurte på hvorfor. Det er renhold som har ansvaret for søpla som blir kastet på skolen. Rektor Tore Løkkum har vært i kontakt med reholdavdelingen, og det er firmaet som de har leid inn som har godkjent at vi kaster alt i en konteiner. Skolen ønsker å kildesortere for elevene og personalet, men det er desverre ikke rektor som bestemmer.

Det er viktig å kildesortere, for det er bra for miljøet. Det skolen burde ha fått er flere søplekasser. Hvis skolen hadde satt inn seperate søplekasser til mat, papir og plast, ville kildesortering bli en enklere ting i hverdagen. Disse søplekassene måtte ikke bare bli plassert i klasserommene, men også i gangene. Har du noen gang tenkt over hva du kaster i de blå søplekassene på veggen?

Vi snakket med Sandra Schmid, fra renholdsavdelingen i Eidsberg kommune. Hun sier det er sånn fordi skolen har en annen avtale på renovasjon, enn privat husholdninger. Sandra er selv usikker på hvorfor det er som det er, og sier selv på Heggin er det minimalt med kildesortering. ” Det er ikke bra, jeg mener absolutt at alle burde kildesortere. Fordi vi gjør jo det hjemme og det burde ikke være noe forskjell på arbeidsplassen”, sier Sandra Schmid.

Indre Østfold renovasjon er et behandlingsannlegg for avfall. Vi har vært i kontakt med de, og de sier at skolen våres har alt utstyr for å ha muligheten til å kildesortere. De sier at vi skal ha dunker til forskjellig type søppel og at de skal bli hentet på ulike dager. Men spørsmålet er da, hvor er de ekstra søppelkassene? Det er selvfølgelig ikke noe krav om å kildesortere, men det er et ønske om at alle skal gjøre det. Er det da skolen sitt valg å ikke kildesortere?

Skrevet av: Benedicte, Kajsa og Maiken

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service