Skuffende dårlig arrangert Nobelarrangement

Når Nobels fredspris deles ut 10. desember er det et av verdens største arrangementer. Journalister fra hele verden tar den lange turen til Norge for å dekke denne store begivenheten. Vi var heldige å være en av de få journalistene som fikk akkreditering til dette. Når nobelinstituttet kaller inn til pressekonferanse med fredsprisvinnerne, tar alle med akkreditering seg tid til å delta her. Problemet er at nobelinstituttet har et lavt begrenset antall plasser som det ikke har blitt gitt beskjed om på forhånd.

Geir Lundestad viser Malala og Kailash veien inn til pressekonferansen. Her sammen men Jagland.

Geir Lundestad viser Malala og Kailash veien inn til pressekonferansen. Her sammen men Jagland.

Vi ankom nobelinstituttet ca. en time før selve pressekonferansen skulle starte, det var tiden vi regnet med å ha før pressekonferansen, siden det ikke stod noen sted at vi trengte å komme i god tid. Da vi kom til nobelinstituttet sto det en liten mengde med journalister og fotografer som representerer flere av verdens land. Blant disse var blant annet journalister fra Dagbladet og SVT. Alle disse personene hadde tatt den lange reisen til Norge for å kunne dekke ferdesprisutdelingen og delta på pressekonferansen. Etter å ha stått der i ca. et kvarter sier en av politivaktene som holder vakt ved presseinngangen og gir oss beskjeden om at det ikke er plass til flere inne på pressekonferansen. Dette kom som et sjokk for mange. Det blir mange protester fra journalistene som flokker seg rundt politimennene. Protestene blir så store og mange, så en av politimennene må gå inn for å hente en fra ledelsen. Ut med politimannen kommer det ut en dame, hun forteller at det er helt fullt i salen og det er ikke muligheter for å ta inn flere, mens hun sier dette blir hun stadig vekk avbrutt av protester.

En representant fra nobelinstituttet informerer presssen som ikke får komme inn.

En representant fra nobelinstituttet informerer presssen som ikke får komme inn.

Etter en stund tar Brage Gulla Dyrnes og ringer til presseinformasjonen til nobelinstituttet for å spørre ut om hva som skjer. Han får svar om at de hadde en maksgrense på 85 personer inne på salen, disse plassene gikk til folk som hadde stått flere timer i forveien for å bli med på pressekonferansen. I presseinformasjonen stod det ikke noe om at det var lurt å møte opp i god tid før pressekonferansen for å få plasser. Selv med Brages mange protester, kom vi ikke inn på pressekonferansen. Vi var ikke alene om å ikke få komme inn. Minst 30 journalister var der samtidig med oss, og fikk ikke komme inn. Vi stod ved siden av en reporter og journalist fra Dagbladet. Han fortalte at han i tjue år hadde dekket fredspris utdelingen og pressekonferansen i forveien, men at han aldri hadde opplevd å ikke komme inn på pressekonferansen.

Så etter ca. en halvtime kom en politikonstabel og eskorterte oss bort til hovedinngangen hvor prisvinnerne skulle ankommet nobelinstituttet. Her fikk vi tildelt plasser med utsikt over veien og inngangen til instituttet. Så etter en liten stund, kom direktør i nobelkomiteen Geir Lundestad før prisvinnerne ankom, tett fulgt av politibiler. De stoppet utenfor inngangen til nobelinstituttet og passasjerene gikk ut. Geir Lundestad håndhilste på alle og de gikk deretter alle samlet inn på instituttet.

I nedturen var det også en opptur, ved at vi fikk noen bilder av Malala og Kailash på vei inn og ut av instituttet. Fredsprisvinnerne hadde dessverre ingen tid til spørsmål utenfor bygningen og måtte gå rett i bilen. En grunn til dette er terrortrusler fra terrorgrupper som sier at de vil ta livet av Malala uansett hvor enn hun befinner seg i verden. Politiet står derfor i alle retninger og sjekker alle mennesker som er innenfor området 15 meter rundt Malala og Kailash. Politiet er som en jernring rundt henne, for at ikke et terrorangrep skal oppstå.

IMG_6117

Det er høy sikkerhet under nobelprisutdelingen. Politiet er tungt bevepnet.

Vi synes dette rett og slett var en skuffende dårlig arrangert pressekonferanse med noen av verdens største personer. Spesielt, fordi de var klar over at det kom såpass mange og hadde gitt ut flere akkrediteringer enn det var plass på Nobelinstituttet. det hadde vært bedre å flytte pressekonferansen til et større lokale i stedet for å måtte følge tradisjon og skuffe flere mennesker som har kommet fra hele verden for å få med seg dette. I stedet for å fokusere på det negative som allerede har skjedd, velger vi nå i stedet å fokusere på morgendagen, og prisutdelingen.

 

skrevet av: Henrik Arnegård, Eirik Sørby og Brage Gulla Dyrnes

Foto: Brage Gulla Dyrnes

 

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service