Slitu eller Mysen?

Bilderesultat for slitu handelsparkI disse dager er det en massiv diskusjon om hvorvidt handelsområdet på Slitu skal hete”Mysen Handelspark: Avd. Slitu” eller ikke. Her er litt om saken. Den 7. Mars 2018 bestemte kommunestyret i Eidsberg seg for at navnet på handelsområdet på Slitu skulle bli “Mysen handelspark: Avd. Slitu”. Denne avgjørelsen ble anket, og blir avgjort av formannskapet den 21. Mars 2018.

Mens politikerne diskuterer, er lokalsamfunnet på Slitu i fullt opprør. Mange føler at de blir tråkket på. De mener at politikerne vil ta fra dem stedsnavnet. Og hvis man ser litt nærmere på det, er det akkurat det de gjør.

Slitu er et gammelt navn. Med jernbanestasjon (åpnet 1882) langs Østre linje, var Slitu fra gammelt av et viktig handelssentrum i Eidsberg. Tenor kirkeruiner på Slitu viser også rester av en liten middelalderkirke fra 1200-tallet. Slitu-navnet har altså vært her i generasjoner. Politikerne sier at Mysen-navnet vil styrke økonomien i distriktet, men inbyggerne på Slitu kan ikke skjønne hvorfor Slitu-navnet ikke kan gjøre det samme.

Flere bedrifter på Slitu føler seg også forbigått. De mener at de skulle ha blitt spurt om hva de syntes.

Her er noen meninger skrevet av diverse innbyggere på Slitu:

 

Slitu Handelspark, Slitu

Har gjennom lokalavisen registrert flere innlegg fra Mysenbyen, næringsutvalget og sist fra Frp som omhandler å endre navnet på Slitu Handelspark.                                                                            Jeg må si jeg blir nokså oppgitt over fantasien til disse organisasjonene. Siste utspill fra Frp var om Mysen skal stå først eller sist i navnet. Dersom disse organisasjoner ikke klarer å markedsføre Mysen by uten å måtte ha drahjelp fra Slitu synes jeg de skal finne seg noe annet å gjøre.

Det samme antydet vel ordførerne Hals og Schau i lørdagens lokalavis ;  Ref : «Vi har mye viktigere ting å diskutere enn å endre navn på tettsteder». Frp i Eidsberg har vel tydeligvis ikke all verdens arbeidsoppgaver å stelle med. Hva kan bli det neste utspill fra disse grupperinger ; kanskje Mysen slakteri  avd. Hærland , Mysen handelspark avd. Sekkelsten, Mysen Domkirke avd Eidsberg. Jeg bare spør. Frekkhetens nådegave kjenner jo ingen grenser. Dersom dere mener at Slitu har større markedsverdi enn Mysen har jeg et forslag som dere i fremtiden kan benytte i markedsføringen fritt uten honorar til forslagsstiller:  «Mysen By kun 6 km fra Slitu»

 

Bjørn Martinsen

 

 

Åpent brev til kommunepolitikerne i  Eidsberg.
Dette brev er også sendt som epost til aktuelle kommunepolitikere.

Gjelder spørsmålet om man skal gjøre om en del av Slitu til Mysen.

Noen tenker at det kanskje ikke betyr all verden men å gi området rundt Brennemoen og Morenen på Slitu navnet Mysen rører ved noe grunnleggende.  Det flytter på en balanse som er skapt gjennom århundrer. Husk at mange av oss er født her, våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre er kanskje det. Og livene deres, historien, slitet, skjebnene har formet oss til de vi er her og nå. Derfor er tilhørigheten og kjærligheten til det lokale og nære så sterk. Og derfor får mange vondt i magen når de hører om denne saken. Å kalle Brennemoen og Morenen for Mysen er å vanne ut Slitu, annektere en del av Slitu til Mysen. Det er et overgrep.

Riv ikke i stykker det vi er glade i fordi det  høres flott ut å “brande! Mysen som et merkenavn her og nå.  Mysen er, som Slitu, et stedsnavn. Mysen har aldri vært, er ikke, og kommer aldri til å bli et merkevarenavn. Coca Cola er det. Lewis er et merkenavn. Men ikke Mysen.
Hvis noen tror at Mysen er et bedre navn, at det er mere verdt enn Slitu, at det er mere egnet som navn vil jeg gjerne høre argumentene for det.
Slitu er en del av vår kulturarv. Hvis ikke navnet Slitu er verneverdig er ikke Mysen det heller.

Faren min, Gunnar Larsen var kjøpmann av den gode gamle sorten. Han bodde på Slitu og jobbet på Mysen. Han drev bl.a. kolonialbutikken til Glørud på Toka gården og senere Isetorps efterf. på Heggin i Mysen. Med blå lagerfrakk og butt blyant bak øret smilte han til de fornemme fruer i Mysen mens han øste opp mel i løs vekt. Jeg husker han sa at handelstanden i Mysen ikke hadde tro på å lage et kjøpesenter på Slitu og at en av de stod i butikken og sa han skulle spise hatten sin hvis det ble en suksess. Om han spiste hatten sin eller ikke vites ei men det er tydelig at dårlig dømmekraft går i arv og hadde faren min visst hva slags planer etterkommerne var i stand til å klekke ut hadde han blandet p-pille-pulver i melet til deres fornemme fruer, det er jeg sikker på.

Og til deg Erik Unås, jeg liker deg, jeg er Høyremann og synes du har gjort mye bra. Men kjent for klare standpunkter er du ikke. Jeg utfordrer deg til å ta et klart standpunkt i denne saken, så får vi se, når det blir valg igjen, hvor følsom den politiske nesen din er.

Jan Larsen
Medborger
Slitu

 

 

 

Til Eidsberg Kommunestyre!

 

Jeg leser og hører med undring, alle navn som blir brukt på Handelsområde i Slitu, er det ikke på tide nå å bruke stedsnavnet?

 Litt historie først: Den nordvestre delen av Eidsberg, kalles Slitu. Navnet betyr sannsynligvis ei slette. Navnet var skrevet Sletto på 1400 tallet. Gårdsnavnet Slitu har vel omsider gitt område sitt navn. I katolsk tid hadde stedet egen kirke. Den ble kalt Tenor (eller Tenol), kirken var bygget av stein og var i bruk frem til 1537. I dag kan vi se rester av område, som også nydelig er restaurert. Tenor skole ble oppkalt etter denne kirke i 1853, da stedet ble egen skolekrets. Slitu (Tenols) historie går tilbake til den fjerneste oldtid, den er kanskje det eldste i Eidsberg? Oldfunn fra alle tidsaldre vitner om tidlig og stor bosetning. Veien over Mona, er nok tråkket i en fjern fortid, skal vi si for 8000—10000 år siden! Jernbane stasjon har selvfølgelig navnet, Slitu stasjon. (står faktisk i togtabellen til NSB) Slitu område regner vi med strekker seg til Fusk, Mørkved, Moen krysset, Østreng, Mona, Ultvedt! Her finner vi i tillegg Ambulanse stasjon og Edwin Ruud, barnehage, Idrettsanlegg, og snart hotell, som pr i dag vi ikke kjenner navnet på.

De er mye og si om Slitu og dens historie, men dette var kort bakgrunn for to av navnene som brukes i dag, i tillegg brukes: Morenen, Brennemoen, Zululand, Slitu i Askim, Korea, sikkert flere også.

 Jeg leser at Rådmann i Eidsberg har foreslått at Handelsområde skal få navnet Brennemoen!! Javel, dette er et gårdsnavn, hvor deler av område kommer fra, men ser man litt frem i tiden, kan det bli tilknyttet områder fra Sletner, Mustorp, Hennings Moen, Saktmoen og mulig fler, når den nye Indre Østfold kommune er opprettet.

OBS som er den store butikken, bruker navnet OBS Slitu, Biltema har sagt fra at de vil bruke Biltema Slitu, meget fornuftig og fremtidsrettet.

Jeg vil henstille til Eidsberg kommune og kalle hele område for Slitu Handelspark, da har man plassert det på kartet korrekt.

 

Med vennlig hilsen

Thor Nilsen

Slitu

 

 

 

Ut ifra disse brevene er det tydelig hva innbyggerne mener. Hvorfor kan ikke politikerne høre? Slitu er Slitu, ikke Mysen.

 

Hva synes du handelsparken skal bli kalt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service