Solformørkelse truer Europas kraftnett

Om under en måned kommer en solformørkelse over det europeiske kontinent som truer kraftforsyningene i Europa. ”Risikoen for alvorlige hendelser kan ikke utelukkes helt” advarer sammenslutningen for europeiske leverandører, Entso-e.

En solformørkelse som kommer 20.mars vil mørklegge store deler av Europa. Den er ventet mellom 08.40 og 12.50 norsk tid. Entso-e har forberedt seg på begivenheten i flere måneder, som anses som den største testen av det europeiske kraftnettet noensinne.

“Rundt 35.000 megawatt med solenergi, tilsvarende nær 80 mellomstore konvensjonelle generatorer, vil gradvis forsvinne fra det europeiske kraftnettet før systemet gradvis kommer tilbake; alt innenfor to timer der europeere og deres virksomheter begynner en normal arbeidsdag”, heter det i en melding fra Entso-e.

Flere “mottiltak” skal være planlagt, og en felles innsats blant organisasjonens medlemmer er påkrevet, påpekes det. Samtidig viser situasjonen at energitilgangen i Europa blir stadig mer sårbar som følge av den utvidede energimiksen, ifølge Entso-es analyser.

”Skulle det være et underskudd i nordlige Europa, kan vi komme med et lite bidrag. Men de må nok være forberedt på ha flere kilder enn norsk kraft for å sikre seg etter hva jeg har forstått”  sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til DN mandag 23.02.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service