Stor brannøvelse på Eidsberg Ungdomsskole

Onsdag 23/4 ble det arrangert en stor brannøvelse på Eidsberg Ungdomsskole. Det ble satt ut røymaskiner og noen elever var “savnet” inne i skolen. På toppen av det hele var det kun tre personer som visste om brannøvelsen!

Etter storefri på Eidsbergungdomsskole sist onsdag ser det ut som en helt vanlig onsdag. 9-ende klassingene er spredt utover skolen på tvers av klassene og har fordypning. Alle tror det er en vanlig onsdag, folk sitter i klasserommet og solen skinner ute. Dette ville fort forandre seg.

Brannalarmen går

Rundt klokken 13 blir brannalarmen satt i gang. Folk skvetter til når de hører den skarpe ringingen. De fleste finner roen ganske raskt, nesten alle visste at det skulle være en brannøvelse i løpet av året. De hadde også blitt ganske vant til at brannalarmen går på grunn av to hendelser før jul da en arbeider hadde røykt inne og det ble tent på en søppelkasse på do. Alle elevene beveger seg i rotete rekker ut av skolebygget. Solen trenger ikke inn i gangen siden branngardinene ved vinduene automatisk falt ned da brannalarmen gikk. Elevene beveger til plassene som er markert på bakken og samler klassene sine. De som har vært på språk, finner sine originale plasser. Folke snakker sammen om dette virkelig er en brannøvelse.

Brannbilene kommer

Etter ganske fort får brannstasjonen melding fra 110-sentralen om at det brenner på Eidsberg ungdomsskole, og etter ca. 10 minutter ankommer den første brannbilen ungdomsskolen, med full blålys. Tvilen blant elevene styrkes da det kommer røyk ut av et av vinduene og brannmennene går inn i bygget med fullt utstyr. Folk kommer med utsagn om at det brenner på skolen, og instagram drukner i innlegg om at skolen brenner i det den andre brannbilen kommer. Brannmennene ruller ut brannslanger og begynner å sprute vann på skolen. Etter hvert kommer det en tredje bil, og nesten alle er sikre på at skolen er bare timer fra og brenne ned. Brannvernsjefen på Eidsberg ungdomsskole, Per Olav Bodal løper rundt med en notatblokk og snakker med både brannmenn og lærere.

“skadde” elever

Utover øvelsen blir det bæret elever ut av skolen. Personene som blir bæret ut ser ikke skadet ut, men flere av de bærer et stort smil om munnen. Etter litt tid blir også vaktmesteren bæret ut på båre av brannmennene. Med tanke på hvordan personene som kommer ut av skolen ser ut, ble det ganske tydelig at det bare var en øvelse.

Kun tre som visste om øvelsen

Etter brannøvelsen fikk jeg et par ord med brannvernsjefen, Per Olav Bodal og Rektor, Lasse Thorvaldsen. Bodal forteller at det var kun tre personer som visste om øvelsen, det var han, brannsjefen og vaktmesteren. I tillegg var også 110-sentralen med på øvelsen. Siden heller ikke brannmennene visste om øvelsen, ble det også en øvelse for de. I det øyeblikket de får beskjed fra 110-sentralen om at det brenner på skolen, fulgte de vanlig prosedyre som om det brenner på ordentlig. Først når brannmennene ankommer på Eidsberg ungdomsskole, får de beskjeden om at det bare er en øvelse. Likevel sier Bodal at det var noen savnede personer som forsatt var inni i bygget, blant dem vaktmesteren.

sikre rutiner

Thorvaldsen sier at målet med brannøvelsen var å kunne sikre rutinene. “Det er viktig at vi må vannsikre rutine våre og være forberedt på alle mulige feil, det kan alltid skje feil, ting skjer!” sier Rektoren. Det var lang planlegging til brannøvelsen og det var mye hensyn, sier Bodal. Vi kunne ikke ha det under en tentamen. Det var meningen at 9-ende klasse skulle være på fordypning under øvelsen, for å skape mest mulig kaos.

Vellykket

Alt i alt var øvelsen vellykket. De fleste kom seg ut i bra nok tid, kanskje med unntak av to klasser som var litt treige, men de var ikke farlig sent. Øvelsen viser at rutinene våre fungerer!

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service