Ta vare på pinnsvinet

Nå er det snart slutt på vintermånedene og flere dyr som har ligget i hi om vinteren, kommer frem. Dette gjelder blant annet pinnsvinet.

Året 2015 var en katastrofe. Det var en kald vår, sommer og høst, noe som resulterte i ekstrem matmangel for disse dyrene. Det var mye som skjedde på grunn av klimaet som vi ikke har sett tidligere. Sykdom økte og mange unger døde, så vi håper på fin vår og en koselig og varm sommer og høst, forteller kilden til ABC Nyheter.

I dag finner man pinnsvin langs hele kysten og et godt stykke inn i innlandet, fra Østfold til Trøndelag, kun unntak av enkelte steder i Nord-Norge hvor pinnsvin ble satt ut i 1950­-årene.

Pinnsvinet treffer du på i hager, dyrket mark, skogbryn, parker og avfallshauger, og den beste tiden å se pinnsvin på er i skumringen. Til forskjell fra mange andre ville dyr, har pinnsvinet lett for å bli tamt dersom du setter ut mat eller vann i hagen din en gang innimellom. Får dyret først smaken på godbitene, kommer det regelmessig på middagsbesøk.

Du må gjerne gi den mat og prøve å bli venn med dem, men du må ALDRI gi dyrene melk. Da vil de få diaré og i verste fall dø av dehydrering. Vanlig tørr og våtfor til katt og hund er derimot midt i blinken, og det er viktig at dyrene har tilgang til friskt vann.

Pinnsvinhjelpen får ofte henvendelser fra personer som har observert et dyr liggende i hagen i flere dager. Dette er ikke normal oppførsel og Fosse er krystallklar når vi spør henne hva vi skal gjøre dersom vi finner et pinnsvin som er underernært eller skadet. Du kan også ta det med deg til veterinær, avliving koster ikke penger. Og glem den flåsete frasen om å la naturen gå sin gang. Et skadet eller sykt pinnsvin dør etter tre-fire dager, hvilket er smertefullt.

Finner du en bortkommen unge og du ikke vet hvor hiet er, eller finner et skadet pinnsvin, så må du gi beskjed på 922 80 021. Skulle du bli stukket så er det ingen fare ettersom piggene ikke er giftige.

Vær oppmerksom og hjelp til hvis du finner noen av dyrene.

Kilder: http://www.abcnyheter.no/

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service