Terrorangrepene som skjedde i jula

Julemåneden var for mange her i Norge en måned fylt med julefeiring og kos.  Derimot var det en sørgemåned for flere familier som mistet familiemedlemmer i grusomme terrorangrep.

Tyrkia ble hardest rammet

I desember ble Tyrkia rammet av to terrorangrep som sjokkerte verden. Først ble den russiske ambassadøren for Tyrkia, Andrei Karlov, skutt og drept av den tyrkiske politibetjenten, Mevlut Mert Altintas. Skuddene ble avfyrt under åpningen av det nye galleriet i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Altintas ropte “allahu Akbar (gud er størst), ikke glem Aleppo”.

Noen dager før hadde flere tyrkere samlet seg for å protestere mot krigen som skjer i Syria og hvor hardt det har rammet Aleppo i det siste. Terrorangrepet på den russiske ambassadøren var en form for protest mot Russlands støtte til den syriske presidenten Bashar Al-Asssad.

Den russiske presidenten, Valdimir Putin, kommenterte angrepet og sa at angrepet ble gjort for å sabotere forholdet mellom Russland og Tyrkia, men at den ikke skulle gå ut over forholdet i det hele tatt:

“Forbrytelsen som ble begått er uten tvil en provokasjon rettet mot å forstyrre normaliseringen av det russisk-tyrkiske forholdet og forstyrre fredsprosessen i Syria som blir aktivt fremmet av Russland, Tyrkia og Iran”.

 

Ca 39 drept i terrorangrep på en nattklubb i Istanbul

På nyttårsaften ble 39 personer drept og 69 skadet av et terrorangrep i en nattklubben  i Istanbul. Nattklubben Reina var kjent for å være en av de største nattklubbene i Istanbul.

Gjerningsmannen kom inn i nattklubben og avfyrte skudd mot alle som feiret nyåret. Han klarte å unnslippe området og tyrkisk politi er fortsatt på jakt etter han.  På mandag proklarmerte IS angrepet på nattklubben og i dag ble gjerningsmannen identifisert som en syrisk flyktning av sentral-asiatisk opphav.

 

Vogntog kjørt inn i en folkemengde i Berlin

Tunisieren Anis Amir kjørte et kapret vogntog inn i en folkemengde under et julemarked den 19.desember. Minst 12 personer ble drept og 48 skadet. Vogntoget hadde to personer i, en sjåfør, som senere døde, og en passasjer som ble pågrepet kort tid etter hendelsen.

 

USA advarte mot terrorangrep

En måned før hendelsene i desember sendte amerikansk UD en melding ut til Europa der de advarte mot terrorangrep i julefeiringen. I meldingen har USA informert om at de har funnet informasjon fra IS og al-Qaeda om at flere terrorangrep var planlagt rundt slutten av året. Det ble advart mot ekstremister og ekstreme sympatisører.

 

 

 

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service