Therese Johaug tatt for doping

Johaug har blitt tatt i doping etter å ha brukt kremen, Trofodermin, mot en solforbrent leppe.

Da landslaget var på høydetrening i Italia i høst, oppdaget Johaug at hun hadde fått en solforbrent leppe som gjorde veldig vondt. Landslagslege, Fredrik Bendiksen dro på et apotek i Livigno og kjøpte to kremer til langrennsløperen. Kremen Trofodermin, var den som gjorde utslag på dopingtesten.

Både Johaug og Bendiksen forklarer at Johaug skal selv ha spurt legen om den var tillatt å bruke, og at den ikke inneholdt forbudte stoffer. Bendiksen skal ha svart nei.

Legen tar selv på seg ansvaret for at Therese har fått i seg dette ulovlige stoffet, og går umiddelbart av som landslagslege.

Johaug var helt knust under pressekonferansen, torsdag 13. oktober. Hun sier selv at hun er helt uskyldig.

Generalsekretær i skiforbundet, avkrefter at Johaug har blitt utestengt på noen som helst måte, og at det vil ta noen uker før Antidoping Norge kommer med sin dom. Men VG meldte for kort tid siden at Johaugh har blitt utestengt i hele to måneder.

Kremen Trofodermin, finnes stoffet Clostobol, som står på WADA`s dopingliste. Denne listen er en liste over alle stoffer som er ulovlig å bruke for idrettsutøvere. Stoffet kan brukes som et svakt anabolsk steroid. Det er en kjemisk type testosteron. I Norge er stoffet ikke et godkjent legemiddel, og kan heller ikke brukes i kosmetikk.

Men Johaug er ikke den eneste idrettsøtøveren som har blitt tatt for bruk av dette stoffet. Senest i sommer ble den italienske strandvolleyballutøveren, Victoria Orsi utestengt fra spill i Rio.

trofodermin

I 2013 testet Stefano Agostini positivt på stoffet. Han skylder på den samme kremen som Norges skiforbund forklarer at Johaug fikk i seg clostobol fra. Agostini ble sparket fra hans sykkellag og utestengt i 15 måneder.

På 60, 70 og 80 – tallet brukte mange øst-Tyske idrettsutøvere dopet.

 

Kilder: dagbladet.no, vg.no

Laget av: Simen August, Herman, Emilie og Oda

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service