Top 10 oppdagelser i 2016

Vi har hatt noen fantastiske oppdagelser i 2016. Vitenskapen har tatt et langt skritt fremover både i fysikk, biologi og mange andre fronter, noe som gjør verden enda mer utrolig enn det vi trodde den var. Vi har oppdaget en ny planet i solsystemet vårt, oppdaget gravitasjonsbølger, nye kurer, og superhvete. Dette får en til å lure på hvor verden er om 100 år. Her er 10 oppdagelser i 2016.

 

1. Planet Nine

Den 20.januar 2016, oppdaget forskere i Amerika en 9. planet i solsystemet vårt. De kalte planeten “Planet 9”. Dette er en planet som går i bane rundt sola langt utenfor Pluto. Forskere mener den går i bane 30 milliarder kilometer unna sola. Det er 700 ganger avstanden fra jorda til sola! På grunn av den enorme avstanden til sola, så er et år på Planet Nine 15.000 år på jorda. Et døgn tar da 41 år på Planet Nine! Forskere mener at på grunn av avstanden den har til sola, så drar planeten sakte men sikkert hele solsystemet ut av bane!

2. Superhvete

Sent i 2016 klarte forskere å avle fram en ny art med hvete. Denne arten klarer å produsere 40% mer mat enn en vanlig plante. Dette er et stort skritt mot å bli kvitt sult i verden. Forskerne avlet fram denne hveten ved å ta gener fra gress og putte de inn i arvestoffet til hveten. Dette fører til at avkommet til hveten produserer mer næring enn tidligere. Hvis forskere kan gjøre dette med andre planter kan vi kurere verdenssulten!

3. Jordas andre måne

Den 27. april 2016 oppdaget forskere på Hawaii et ukjent objekt i bane rundt jorda. Dette viste seg å være en asteroide ca. 100 meter stor, og 100 meter bred. Forskerne ga den navnet HO3. På grunn av dens konstante bane rundt jorda, ble den kalt “Jordas andre måne”. Den er imidlertid langt unna, med rundt 100 ganger avstanden til månen som et maksimum. Grunnen til at den ikke forsvinner ut i verdensrommet er fordi jorda trekker den mot seg, samtidig som at sola trekker den til seg. Dette fører til en stabil bane rundt jorda.

4. Stamceller kan hjelpe slag pasienter

Forskere ved Stamford har funnet en kur for hjerneslag. Når noen har et hjerneslag drepes mange tusen hjerneceller på en gang. Forskere har lenge prøvd å finne en måte å erstatte disse cellene, og nå har de endelig fått et gjennombrudd. Ved å sprøyte inn stamceller i hjernen begynner den å lage hjerneceller på nytt! Etter hjertefeil og kreft er dette den største dødsårsaken i USA hvis du ikke regner med alder. Dette kan revolusjonere medisinen slik vi kjenner den.

5. Hel dinosaurhale funnet

I slutten av 2016 fant en arkeolog et utrolig funn på et marked i Nord-Myanmar. Han var ute og så etter ulike steiner, og kom over en ganske utrolig en. Denne steinen var en type kalt rav. Dette er en type gjennomsiktig gul stein som det viste seg å være en dinosaurhale inni! Dette er det beste eksemplaret av en dinosaurhale noensinne funnet. Dette hjelper forskere med å bedre forstå hvordan dinosaurene levde. Halen hadde til og med fjær!

6. Kybernetisk Implantat

13. april 2016 var en stor dag for Ian Burkhart og tilhengere av Kybernetikk. 6 år i forveien hadde Ian vært på ferie, og brukket nakken når han stupte ut i overraskende grunt vann. Han ble kjørt til sykehuset, men var permanent lam fra skuldrene og ned. I starten av 2016 begynte forskere å lage prototyper av implantater som skulle opereres inn i Ians hjerne. Den 13. april var Ians store dag. Etter en omfattende operasjon kunne Ian endelig bevege hånda igjen! Like etter dette hadde han nok kontroll på hånda til å spille “Guitar Hero”! Dette er et stort framskritt i legekunnskapen og gir håp til mange andre som lider av det samme problemet.

7. 5D lagring

Har du noensinne sett en cd? Selvfølgelig har du det! En cd er en flat plate som man kan lagre data på. Ved hjelp av en laser brenner man hakk i cd’en. Disse hakkene leser pc’en som enten en 1, eller en 0. Dette er binære koder som pc’en gjør om til bilder og film. Dette gjør at man kan lagre mye data på en relativt liten disk.

Men nå har forskere funnet opp en ny og revolusjonerende oppfinnelse som kan lagre data på en helt ny måte. Den såkalte “5D disken”.

En 5D disk er en liten glassplate som kan minne mye om en cd. Den eneste forskjellen er at laseren brenner hakk som pc’en kan lese som 0, 1, 2, 3, eller 4, isteden for bare 0 og 1. Dette gjør at en 5D disk kan lagre nesten 3000 ganger mer enn en Blu-Ray av samme størrelse! Det vil si at en 5D disk kan lagre ca. 360 terabyte med informasjon. Dette er nesten 3000 Iphones med 128 gigabyte hver! Takket være det harde glasset så kan denne informasjonen overleve i mer enn 13 milliarder år. En slik disk kan overleve hele menneskerasen!

8. Proxima Centauri

Forskere har oppdaget en ny planet som går i bane rundt stjernen Proxima Centauri. Dette i seg selv er ikke en veldig stor oppdagelse, men forskere har i senere tid funnet ut at dette er en planet som kan støtte intellektuelt liv! Denne planeten ligger ca. 4,25 lysår unna, noe som er ca. 38 trillioner kilometer unna. Dette høres langt ut, men forskere har allerede begynnt å planlegge å sende en sonde dit. Kanskje dette blir et nytt hjem for mennesket?

9. GK-PID

Proteinet med det fengende navnet GK-PID har en viktigere oppgave enn det mange tror. Forskerne har i senere tid funnet ut at vi kan takke dette proteinet for at vi er her idag. Dette er nemlig et av de viktigste delingsgenene vi kjenner i dag. Dette genet alene har skylden for at en av de encellede organismene ble en flercellet organisme. Dette proteinet har skylden for alt liv vi kjenner i dag!

10. Gravitasjonsbølger

I 1916 så kom Albert Einstein ut med en teori kalt Den Generelle Relativitetsteorien. Her var han helt sikkert på at gravitasjonbølger eksisterte. Gravitasjonbølger er “bølger” eller “humper” i gravitasjonen som skapes av store eksplosjoner i universet et sted. Disse ble først bevist 100 år etter Einstein forutså dem, nemlig i 2016. Forskere sendte ut en sonde rundt jorda, og klarte å registrere disse bølgene, og beviste at de fantes.

Dette var 10 utrolige oppdagelser i 2016. Dette viser hvor mye menneskeheten har oppådd, og hvor mye de har i vente.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Gravitasjonsb%C3%B8lge

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_wheat

https://no.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service