Vinteraktivitetsdag

Torsdag 25. januar hadde 8. og 9. trinn vinteraktivitetsdag der noen sto på langrenn, noen var på aketur, noen sto på skøyter og andre på slalåm på Tryvann i Oslo. 10. trinn fikk ikke delta på dette, og dette stiller EUSA seg kritisk til. Elever på 10. trinn og lærere har fått muligheten til å uttale seg om dette.

Kilder EUSA har snakket med sier at noen elever fra 9. trinn gikk rundt til mange klasser, også på 10.trinn, hvor de samlet stemmer for at de skulle få lov til å få en vinteraktivitetsdag. Mange følte derfor at de brukte 10.trinn for å få lov til noe som 10.trinn ikke skulle få være med på selv.

I lærerplan i kroppsøving står det “Det skal legges vekt på lokale friluftstradisjoner, bruk av nærmiljøet og hvordan man kan orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider.” I Østfold er det vanskelig å finne tider man kan ha slike vinteraktiviteter, så burde ikke muligheten benyttes når det først er mye snø?

Sven Inge Hensel, teamleder på 10.trinn, opplyser at det har vært et møte med alle lærerne på 10.trinn. Der ble det stemt for at 10.trinn ikke skulle få en vinteraktivitetsdag fordi de allerede har hatt “innebandyturnering, landbruksspill og litt av hvert”. Hensel understreker også at 10.trinn må fokusere på skolearbeid det siste halvåret på ungdomsskolen før eksamen. “Det vi vedtok var at vi tar det ikke nå, men vi vurderer om vi skal ta det seinere før vinterferien, men det er ikke avgjort enda om det blir”, sier teamlederen.

De elevene som ble spurt på 10.trinn sa at det hadde vært godt å få et avbrekk fra skolebenken, motivasjon og glede i skolen. En sa også at elevene bare har godt av å være ute og få litt frisk luft. “Vi synes det er gøy å være ute og få frisk luft og fysisk aktivitet”, sier Christiane Haugen. Vi spurte de hva de trodde grunnen til at 10.trinn ikke får være med er, og de svarte at det antagelig er fordi lærererne vil at elevene skal fokusere på skole og forberede seg til eksamen. De mener også at på grunn av alt skolepress, burde de også ha det litt gøy i skolehverdagen. “Selv om vi har mye å gjøre så kan vi avse en dag!”, sier Haugen.

Det er tydelig  at de fleste elevene på 10.trinn gjerne vil dra på en slik tur, med gode grunner. Samtidig argumenterer lærerne med at 10.trinn må jobbe med skole og at de ikke har råd tidsmessig til å ha en dag borte fra skolen.

Fortell oss gjerne hva du mener om denne saken!

Gravende journalister, Thea og Mina.

 

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service