Voldelig propaganda av IS

I dag er det veldig stor spenning i Irak og Syria. Den Islamske Stat (IS) bruker populære hashtags på  sosiale medier for å spre propaganda, blant annet der vestlige fanger blir brutalt myrdet ved halshugging. Nato og de vestlige landene vurderer å sende inn militære styrker for å stoppe dette.

 

Den islamske stat

Den Islamske Stat (IS) ble opprettet i Irak i 2003 etter at USA innvanderte landet det samme året. IS sitt mål er å lage et ekstremt, radikalt Islamsk land som følger alle reglene innen sjarialoven. IS ble i 2004 medlem av terrorgruppen Al Qaida og de lovet lojalitet til de. I 2013 brøt IS samarbeidet med Al Qaida, og i 2014 sa lederen for Al Qaida, Ayman al-Zawahri, at de tok avstand fra IS siden de var for ekstreme. I dag kontrollerer IS mange byer og store områder i Irak og Syria, også deler av grensa mellom disse landene.

 

Halshugging av vestlige borgere

Hele konflikten i Irak og Syria har ikke gått så veldig inn på oss i vesten, før IS begynte å publisere brutale videoer der de halshugger Amerikanske og Britiske journalister og hjelpearbeidere de har tatt til fange. 19. august tidligere i år, dukket den første halshuggingsvideoen på sosiale videoer. Videoen som heter «et budskap til Amerika», viser den Amerikanske journalisten, James Foley, sitte på knær i en ørken ved siden av en bøddel. Bøddelen snakker med en britisk aksent og sier at de dreper han på grunn av Obama ga ordre om flyangrep mot IS i nord-Irak. Han sier også at hvis ikke Obama stopper det, så vil de drepe journalisten Steven Sotloff, som de også har til fange.

29. august dukker det opp en video til på sosiale medier. I denne videoen ser vi det IS advarte om i forrige video; journalisten Steven Sotloff blir halshugd. I denne videoen er det mest sannsynlig den samme bøddelen som  henrettet

Foley, som dreper Sotloff. Rett før

drapet skjer, så advarer bøddelen mot USA sin «onde allianse mot IS». Bøddelen sier at neste offer er en britisk borger.

Og som IS sa; 14. september dukket det opp videoer og bilder på twitter under den, for øyeblikket, veldig populære hashtagen «#brekkhus». I disse videoene er det den britiske  hjelpearbeideren, David Haines, som blir brutalt halshugd. Bøddelen sier at dette er fordi Storbritannia støtter USA og gir våpen til den kurdiske hæren  som slåss mot IS i Nord-Irak. Storbritannias statsminister, David Cameron sier at drapet på Haines er ren ondskap, han får støtte av USA sin president, Barack Obama, som sier at det er barbarisk. Cameron sier også at IS ikke er muslimer, men monstre. IS sier at det neste offeret er en Britisk statsborger.

David_Cameron_official

Cameron sier at mordet på Haines er forferdelig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norge vil bidra militært

I et møte 15. september i Paris mellom flere utenriksministere har USA bedt flere land, blant annet Norge, om å kunne bidra militært i Irak. Børge Brende sier at det ikke er aktuelt å delta med bakkestyrker eller luftoperasjoner, men heller kapasitetbygging. Det vil si at

Norge kanskje vil bistå med opplæring av militære. USA ba også om hjelp til med tiltak mot fremmedkriger, humanitær hjelp og få hindret kontantstrømmen ut og inn av Nord-Irak. Brende sier at Norge skal bidra på alle disse områdene, i hvert fall siden Norge er allerede et av de største

landene  med humanitær hjelp i området.

Brende sier også at regjeringen kommer til å vurdere om de skal bidra grundig, og hvis det skal bli aktuelt, så må saken tas til stortinget der en endelig avgjørelse blir tatt.

 

Opprettet egen stat

IS har opprettet en egen stat i Nord-Irak som har ført til at flere hundre tusen sivile har blitt drevet på flukt. USA sier at de vil komme med en militærkoalisjon for å bekjempe IS. Den Irakiske staten støtter og ønsker en slik koalisjon.

Powered by Nettpublish | Designed by: Databasehuset | Thanks to service